Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При съмнение за заболяване децата да остават у дома

Повечето ученици от 1 до 4 клас ще бъдат в училищата

| обновено на 04.01.21 в 11:09

За цялата Пловдивска област са регистрирани 470 ученици от 1 до 12 клас, които остават по разлини причини на дистанционно обучение. От тях 205 са в начален етап, цифрите се променят и се очакват още заявления от родителите. Последните данни сочат, че 42 деца учат вкъщи по здравословни причини, а 163 ще учат в електронна среда по желание на техните родители, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова

"Очаква се обаче цифрите да бъдат динамични, тъй като има различни нагласи за формата на обучение", добави тя.  

Няма сигнали за липса на учители по места заради заболявания. Носенето на предпазни шлемове и маски ще става по преценка на съответното училище за малките ученици. В голяма степен директорите са закупили въздухопречистватели и бактерицидни лампи за класните стаи.

Мотинорингът, който РУО-Пловдив прави във виртуалните стаи на отделните училища показа добра работа на ученици и учители.

"Остава обаче отговорна ролята на родителите, които при съмнение за заболяване, трябва да изолират детето си извън училище", предупреди Иванка Киркова. Тя посочи, че има варианти за обучение в електронна среда за всеки ученик.

По думите и, до момента около 20% от преподавателите са изявили желание да се имунизират срещу коронавирус, но се очаква техният дял постепенно да расте. 

Учениците от 5 до 12 клас, записани в дневна, вечерна, задочна и индивидуална форма на обучение, както и в дуалните паралелки, остават на обучение от разстояние в електронна среда.

Още от категорията

Бюджетът на Пловдив е хаотичен, без приоритети и развитие

БСП няма да подкрепи бюджета на Пловдив за тази година. Това съобщиха на пресконференция групата на общински съветници социалисти.  Председателят на червените съветници Николай Радев го определи като „хаотичен, без приоритети и стъпала на развитие“. Той посочи като недостатъци недоборите, които не се събират, като подчерта, че говори за тези, за..

обновено на 01.03.21 в 15:45

Бюджетът обрича пловдивчани да живеят в среда с ниско качество

“Демократична България” определи  бюджета на Пловдив за тази година като символ на управленския провал и заявиха, че няма да го подкрепят на утрешното гласуване на ОБщинския съвет. Според тях  през 21-ва година ще бъдат изразходвани рекордните 418 милиона лева за „още от същото“ като се визират издръжката на извънредно голям брой..

обновено на 01.03.21 в 15:44

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията.  Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене,..

публикувано на 01.03.21 в 14:56

За дигиталната реалност и комуникацията в семейството

Живеем в свят, в който технологиите заемат изключително място в ежедневието ни и интернет заема все по-голяма роля в отглеждането на децата.  С психолога Доника Боримечкова говорим повече по темата за "Екраните, дигиталната реалност и комуникацията в семейството". Преди броени дни тя организира и събитие на тази тема. Подробности чуйте в..

публикувано на 01.03.21 в 14:38

Какво, на кого и как говорят кандидатите за депутати

"Пред вид последните събития не е изненада, че Дани Каназирева ще води листата за 17 МИР, но това за поред път доказва, че в политиката няма много хигиена. След 8 години анти - ГЕРБ говорене и участие в коалиции, които искаха да събарят ГЕРБ от власт - излиза, че едва ли не  тя е била "агент под прикритие"  и сега е най- заслужила да поведе..

публикувано на 01.03.21 в 12:52