Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Богоявление с респект към традициите и Ботев - "Точно днес"

На Богоявление, с респект към традициите, които остават неподвластни на времето  и в деня, в който България отбелязва 173-та годишнина от рождението на своя недостижим по родолюбива мощ и достойнство син Христо Ботев, въпросите за мъдростта и изпитанията на един жилав народ звучат все по-актуално.

Крепящата духа ритуалност някога и днес и желанието да бъдем заедно в такива моменти по-силни,  днес добавят нови въпроси за устойчивостта ни и смисъла на  сложното време, белязано от пандемия. И подред:

Защо под напора на социалните мрежи все пак в Калофер на Йордановден ще се състои леденото мъжко хоро и как  този път противоепидемичните мерки ще диктуват хода на празника? От мястото на събитието – репортаж на Димитър Владимиров.

За поета-революционер с огнен дух и гениално творчество Христо Ботев и начина, по който съвремието се оглежда през неговите очи – историкът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Тодор Радев.

Какви отговори получи въпросът кога и как ще се гласува в епидемичната обстановка след проведените консултации на президента Румен Радев със здравни експерти, чуйте от политолога  доц. Татяна Буруджиева.

За новата стратегия за сигурност на ЕС до 2025 г. – репортаж на Севдалин Палаузов в рубриката „Евранет +“.

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Какво означават традициите за най-голямата общност в страната и как ще бъде отбелезан от нея в Пловдив празникът, разказва в репортажа си Любомира Разпопова.

В рубриката "Великите европейци" Пламен Асенов продължава разказа си за легендарната английска група "Пинк Флойд".

И в сряда ще посрещнем утрото в компанията на културния антрополог, режисьор и пътешественик проф. Александър Илиев в рубриката „Добро утро, Ден“. 


Още от категорията

С пулса на сърцето и времето - "Точно днес"

На 17 май – Световния ден за борба с хипертонията  Пловдив става част от  националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот“. В България тя ще се  проведе за 15-та поредна година  с подкрепата на Българската лига по хипертония.  „Месец май за мерене“ е най-мащабната  глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши..

публикувано на 16.05.21 в 17:21

Слънчева неделя с Клуб "Неделя"

Проф. д-р Атанас Джурджев е знакова фигура не само за Медицинския университет в Пловдив, но за града и страната. За съжаление, той ни напусна твърде рано, но личности като него никога не се забравят. Ако беше жив, бившият ректор на 15 май щеше да навърши 80 години.  За своя голям приятел и кумец легендарният водещ Тома Спространов реши да отправи..

обновено на 16.05.21 в 15:21

Един нов ден с „Шейкър“

Тази неделя, си говорим за стойността на храната и за истинската храна. Световен ден на истинската храна и международен ден на светлината, е този 16-ти май. И, още, има за цел да разкрие значението, ролята и мястото на светлината за живота на Земята. С Полина Пенева, холистичен терапевт от Самоков, коментираме темата за страха и причините за..

обновено на 15.05.21 в 16:51

"Добро утро, ден!" с Ивомир Игнатов - Кени

В "Добро утро, ден!" тази седмица ни гостува Ивомир Игнатов, познат на всички пловдичвани като Кени ! Актьорът Ивомир Игнатов – Кени е възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалността „Актьорство за куклен театър“. Творческото му лице е многопланово – работи като комик, клоун, кукловод, драматичен актьор, сценарист, режисьор.  След като през..

обновено на 14.05.21 в 19:04

Промените "Ден след ден"

Заявено, започнато и предстоящо от служебното правителство – промяна за добро или реваншизъм? Ще стане ли ясно какво е истинското състояние на държавата? Разговорът ще е с политическия анализатор и бивш посланик на България в Русия  Илиян Василев . Кадровите рокади в МВР ще помогнат ли да се осигури провеждането на честни избори на 11 юли? От кого..

публикувано на 14.05.21 в 14:57