Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Богоявление с респект към традициите и Ботев - "Точно днес"

На Богоявление, с респект към традициите, които остават неподвластни на времето  и в деня, в който България отбелязва 173-та годишнина от рождението на своя недостижим по родолюбива мощ и достойнство син Христо Ботев, въпросите за мъдростта и изпитанията на един жилав народ звучат все по-актуално.

Крепящата духа ритуалност някога и днес и желанието да бъдем заедно в такива моменти по-силни,  днес добавят нови въпроси за устойчивостта ни и смисъла на  сложното време, белязано от пандемия. И подред:

Защо под напора на социалните мрежи все пак в Калофер на Йордановден ще се състои леденото мъжко хоро и как  този път противоепидемичните мерки ще диктуват хода на празника? От мястото на събитието – репортаж на Димитър Владимиров.

За поета-революционер с огнен дух и гениално творчество Христо Ботев и начина, по който съвремието се оглежда през неговите очи – историкът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Тодор Радев.

Какви отговори получи въпросът кога и как ще се гласува в епидемичната обстановка след проведените консултации на президента Румен Радев със здравни експерти, чуйте от политолога  доц. Татяна Буруджиева.

За новата стратегия за сигурност на ЕС до 2025 г. – репортаж на Севдалин Палаузов в рубриката „Евранет +“.

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Какво означават традициите за най-голямата общност в страната и как ще бъде отбелезан от нея в Пловдив празникът, разказва в репортажа си Любомира Разпопова.

В рубриката "Великите европейци" Пламен Асенов продължава разказа си за легендарната английска група "Пинк Флойд".

И в сряда ще посрещнем утрото в компанията на културния антрополог, режисьор и пътешественик проф. Александър Илиев в рубриката „Добро утро, Ден“. 


Още от категорията

С мартеници "Точно днес"

Няма разделение поне по обичта към този ден и ритуала с връзването на мартеница - за здраве в очакване на пролетта. Тя идва ва 22 март, малко преди обяд, а дали времето през месеца ще е лесна или по - трудна раздяла със зимата ще чуем в месечната прогноза на НИМХ рано сутринта. Рано ще си кажем и Честита баба Марта с всички гости на предаването и с..

публикувано на 28.02.21 в 17:23

Клуб "Неделя" - на прага на месец март

В последния ден от месец февруари сме ви подготвили много и разнообразни теми, с които да изпратим и уикенда, и най-краткия месец от годината.  Ще ви срещнем с Ана Адамова – програмен директор в български център за нестопанско право, а тя ще ни разкаже повече за един конкурс за смели идеи, в който могат да се включат всички желаещи от 16 до 24 годишна..

публикувано на 28.02.21 в 08:53

В очакване на март с „Шейкър“

И понеже движението напред е спасението, в предаването тази сутрин, ще правим прогнози. Мартенската такава ни очаква, със Стефи Недевска. Специален месец ще бъде този март, с визия и влияние за следващите няколко месеца. Кино и психодрама е специалната ни задача. Говорим с психолога Инна Бранева и Константин Бандеров. На 11 март, тук в..

обновено на 27.02.21 в 16:03
Преди пролетта

"Ден след ден" с политика, бит и кино

В последния петък на февруари в "Ден след ден" ще говорим: За готовността на Републиканци за България да се яви на парламентарния вот, политиките, които ше застъпва и лицата, с които ще го прави – очаквайте в ефир водачът на кандидат депутатската листа на партията за Пловдив доц. Христо Димитров. Как ВиК Пловдив започва  да се справя с..

публикувано на 26.02.21 в 14:23

"Вход свободен" на крачка от пролетта

Днес в предаването се отдаваме на пролетното настроение! В очакване на щъркелите, треската за мартеници и жадувания край на локдауна няма как да не бъдем усмихнати и позитивни.  Красимир Лозанов от издателска къща "Жанет- 45" ще ни ориентира кои ще бъдат литературните деликатеси за март. Ще научим какво е експертното мнение на финансовия анализатор..

обновено на 26.02.21 в 09:26