Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията прави видими качествата на политиците

„В БСП  противоречията никога не се преодоляват и се произвеждат в нови форми. Това може би е хубавото, защото създават усещането, че това е партия с вътрешнопартиен живот, в който се спори за нещо. Създава се усещането, че е някаква жива партия, а не команда, в която решенията се спускат по вертикала“. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов.

По думите му, в годината, когато ще има два национални избора – парламентарни и президентски, е много трудно да се прогнозира какво ще се случи. БСП от началото на първия мандат на сегашната й председателка Корнелия Нинова, е със  заложена от нея ясна дилема – тя иска да носи персоналната отговорност за пътя на развитие на БСП, за посланията, които отправя партията и за политиките, които води. Това се е отразило във всички процеси и събития, наблюдавани покрай БСП.

„Нинова бе поставила много ясния въпрос пред съпартийците си: или искате с мен, или искате с други хора и партията  отговори, че искат с нея. Тя получи самочувствието след прекия избор, че ще носи отговорност за стратегията на БСП в тази сложна и объркваща 2021 г. И от самото й начало последваха скандали и напрежения, съпътстващи партията от 30 години“.

Попиванов подчерта, че в особената ситуация на пандемия, когато за нищо няма готови решения, е възможно да се видят най-добре качествата на политиците, кои са визионерите и намират верните решения.

Основният въпрос пред урните в предизборно време за партиите е да  могат да отговорят на два въпроса  дали са способни да заложат необходимата промяна в управлението ефективно и с грижа за хората и още – до каква степен могат да гарантират, че процесите на несигурност няма да прерастнат в хаос и неконтролируемост на протичащите процеси.

„Този сложен баланс между промяна и сигурност е тяхната задача и всички политически сили се ориентират към търсенето на решения по тази плоскост“.

Партиите са нестабилни и несигурни. Но това е и внушение, което Правителството се опитва да ни внуши: те  трябва да останат на власт четвърти мандат, защото без тях ще бъде създадена безпринципна коалиция и България ще бъде неуправляема.  

"Изборът на Радев за президент е един от най-големите активи на БСП през последните години. Чрез този избор БСП показа, че даже при много силен ГЕРБ с много силна организационна машина, алтернативата е възможна", коментира още Попиванов.

Чуйте повече от звуковия файл:  


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08