Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията прави видими качествата на политиците

„В БСП  противоречията никога не се преодоляват и се произвеждат в нови форми. Това може би е хубавото, защото създават усещането, че това е партия с вътрешнопартиен живот, в който се спори за нещо. Създава се усещането, че е някаква жива партия, а не команда, в която решенията се спускат по вертикала“. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов.

По думите му, в годината, когато ще има два национални избора – парламентарни и президентски, е много трудно да се прогнозира какво ще се случи. БСП от началото на първия мандат на сегашната й председателка Корнелия Нинова, е със  заложена от нея ясна дилема – тя иска да носи персоналната отговорност за пътя на развитие на БСП, за посланията, които отправя партията и за политиките, които води. Това се е отразило във всички процеси и събития, наблюдавани покрай БСП.

„Нинова бе поставила много ясния въпрос пред съпартийците си: или искате с мен, или искате с други хора и партията  отговори, че искат с нея. Тя получи самочувствието след прекия избор, че ще носи отговорност за стратегията на БСП в тази сложна и объркваща 2021 г. И от самото й начало последваха скандали и напрежения, съпътстващи партията от 30 години“.

Попиванов подчерта, че в особената ситуация на пандемия, когато за нищо няма готови решения, е възможно да се видят най-добре качествата на политиците, кои са визионерите и намират верните решения.

Основният въпрос пред урните в предизборно време за партиите е да  могат да отговорят на два въпроса  дали са способни да заложат необходимата промяна в управлението ефективно и с грижа за хората и още – до каква степен могат да гарантират, че процесите на несигурност няма да прерастнат в хаос и неконтролируемост на протичащите процеси.

„Този сложен баланс между промяна и сигурност е тяхната задача и всички политически сили се ориентират към търсенето на решения по тази плоскост“.

Партиите са нестабилни и несигурни. Но това е и внушение, което Правителството се опитва да ни внуши: те  трябва да останат на власт четвърти мандат, защото без тях ще бъде създадена безпринципна коалиция и България ще бъде неуправляема.  

"Изборът на Радев за президент е един от най-големите активи на БСП през последните години. Чрез този избор БСП показа, че даже при много силен ГЕРБ с много силна организационна машина, алтернативата е възможна", коментира още Попиванов.

Чуйте повече от звуковия файл:  


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34