Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С търг и за пет години ще се наемат паркоместата пред блоковете в Пловдив


С конкурс и явно наддаване ще се разпределят и ползват общинските  паркомeста пред жилищните сгради в Пловдив, а не както досега  чрез заявления и лотария между кандидатите.

До промяната на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на територията на община Пловдив се стигна след решение на Върховния административен съд през ноември миналата година.

Според новия текст кметовете на съответния район ще сформират  комисия, която да оцени заявленията на желаещите да паркират платено и да отсее  ползвателите. Тя ще определи и броя на паркоместата, които ще отдава под наем.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез публичен конкурс. В случаите, когато комисията е оценила двама и повече участници по един и същи начин, допълнително ще се провежда явно наддаване между тях, а не както до сега – чрез жребий.

Разрешението за ползване ще се издава от районните кметове за срок до 5 години.

Кметът на Район "Тракия" определя това удължаване на възможността за ползване като "облекчаващо" за коректните наематели. " Така им се спестява ежегодно кандидатстване и преминаване през различни процедури".

Адвокатът водил делото срещу предходната наредба, обаче – Атанас Петров смята, че Новата разпоредба ще даде „твърде много власт“ на районните кметове. 

 На едно жилище ще се полага по едно парко място за лек автомобил , без възможност да се поставя преместваема гаражна клетка .

Таксата не може да е по-ниска от минималния размер, определен с наредба за администриране на местните такси и услуги.

Документът за ползване ще се издава на собствениците на жилището или тихните синове и дъщери или на наематели, регистрирани на този адрес.

Проектът на промяната, който е в съответствие с изложените мотиви на съда, е качен на сайта на Община Пловдив . 


Още от категорията

Борисов се зае с нелегалните сметища, ред е на Околовръстното на Пловдив

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.  „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

обновено на 24.01.21 в 11:17

731 нарушения на скоростта в Пловдивско за 24 часа

14 задържани и отнети книжки на 24-ма шофьори - това е равносметката от поредната полицейска акция по пътищата в Пловдивска област.  В рамките на 24 часа са проверени 1274 души и 1097 автомобили. Установени са 1596 нарушения, от тях 17 са криминални, а рестувани са 14 души. Двама от задържаните - 26-годишен пловдивчанин и 28-годишен мъж от Хисаря,..

публикувано на 24.01.21 в 11:16

19 нови носители на коронавируса в Пловдивско

266 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас при направени 4479 теста. Това са близо 6% от изследваните.  Най - много от новорегистрираните отново са в София - 66,  следват Бургас с 36 случая и Варна с 25. Новите носители на вируса в област Пловдив са 19 , в Пазарджишка област са 9 , а в Смолянско само 1 . 286 са..

обновено на 24.01.21 в 10:39

Митрополит Николай служи в манастир над Смолян

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи литургия по повод първия храмов празник на църквата „Света Блажена Ксения“ в манастира „Свети Панталеймон“ над Смолян.  Храмът бе осветен от митрополит Николай през септември 2020 г. Сега той пристига от Пловдив за тържествено отбелязване на първия му храмов празник. Света Блажена Ксения Петербургска..

обновено на 24.01.21 в 09:49

Топла и слънчева неделя, на места ще вали

И днес времето ще е необичайно топло. Т емпературите ще бъдат в широки граници. Минималните ще бъдат от 0° до 8°, максималните – между 5° и 15°. Преди обяд облачността временно ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време.  След обяд обаче  от югозапад отново ще се заоблачи и ще завали.  Ще духа до умерен, в Предбалкана, на север от..

публикувано на 24.01.21 в 09:05