Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такава е модерната зима, но ще застудее в неделя

„Всичко зависи от това кой какво влага в понятието кучешки студ. Този студ, който ни очаква, и който се премести малко към неделя-понеделник-вторник, не е толкова страшен,  колкото изглежда",  така климатологът проф. Георги Рачев коментира прогнозите за "страховит и кучешки студ", който трябваше да започне днес- утре. 

"Но все пак кучешки студ  ни  очаква, също и Пловдив, но само за два дни – около Атанасов ден. Понеделник и вторник. Температурите ще достигнат минус 7, минус 8, а може и минус 10 – това са т.н. ледени дни. Такъв ден е този ден, в който температурата през денонощието не се повишава над 0 градуса", поясни проф. Рачев.

Според професора това не е толкова страшно. "Например 2012г., на 31.01 беше минус 22 градуса в Пловдив. Това, според мен, е кучешки студ и на кучетата им е студено".
Той припомни, че през 50-те и 60-те е имало поредни зими, в които с месеци температурите не са минавали нулата, но сега това е по-трудно да се случи, особено за Пловдив.

"Вероятността за преваляване на сняг в събота също не е малка, като, обаче, не е сигурно, че той ще достигне до Пловдив.  А снежинките не стигат до Пловдив, защото е топъл и слънчев град, какво да направим. Дори в София не виждаме сняг при този отваратителен климат, който има София, с този мръсен въздух, който дишаме,  но май Пловдив се опитва да ни стигне.  

Чака  ни едно сериозно захлаждане, което по-скоро ще прилича на нормална зима, отколкото на нещо страшно". 

Професор Рачев беше категоричен, че на фона на топлия декември и на тези ужасни топли дни до вчера, в които Пловдив е с температурна аномалия за януари от пет градуса над нормата, можем да кажем, че  живеем в модерна зима – пак има сняг, пак има поледици, пак има студ – периодите обаче стават по-малко, а тяхната продължителност става по-къса. Това, по думите на професра, е модерната зима, зимата на 21 век.

Прогноза за януари, според професора: "Следващата седмица - сряда-четвъртък пак започва затопляне и се връщаме към, тъй наречената западна циркулация, тоест движение на въздуха от западна Европа, от атлантическия океан към Балканите, което води до нулеви температури рано сутрин и положителни температури от порядъка на 5-6-7- градуса по обед. Това ще продължи до края на месеца. Като в края на месеца има отново шанс да повали сняг".

"Колкото по-ветровито е, толкова по-чист е въздуха, защото пелената, която затиска големите градове се размества и въздухът се изчиства.  Най-големият замърсител е битовото отопление. Въглища, вратички от мебели, от кухненски шкафчета, стари маратонки – всичко гори перфектно. Но това което излиза от комина въобще не добре",  предупреди Рачев.

При наличие на време, през уикенда например, професор Рачев съветва да пътуваме и да прекарваме времето си извън града. "Избягайте от града – на село, на вилата, в къщи за гости, с децата, за да можете да дишате чист въздух. Седим твърде дълго затворени, пътуванията трябва да стават все по-чести и по-чести. Човечеството не може да седи на едно място и това, че се говори, че няма да пътуваме, това не е вярно, искаме движение – движението е живот".
Интервюто с проф. Георги Рачев е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17