Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Такава е модерната зима, но ще застудее в неделя

„Всичко зависи от това кой какво влага в понятието кучешки студ. Този студ, който ни очаква, и който се премести малко към неделя-понеделник-вторник, не е толкова страшен,  колкото изглежда",  така климатологът проф. Георги Рачев коментира прогнозите за "страховит и кучешки студ", който трябваше да започне днес- утре. 

"Но все пак кучешки студ  ни  очаква, също и Пловдив, но само за два дни – около Атанасов ден. Понеделник и вторник. Температурите ще достигнат минус 7, минус 8, а може и минус 10 – това са т.н. ледени дни. Такъв ден е този ден, в който температурата през денонощието не се повишава над 0 градуса", поясни проф. Рачев.

Според професора това не е толкова страшно. "Например 2012г., на 31.01 беше минус 22 градуса в Пловдив. Това, според мен, е кучешки студ и на кучетата им е студено".
Той припомни, че през 50-те и 60-те е имало поредни зими, в които с месеци температурите не са минавали нулата, но сега това е по-трудно да се случи, особено за Пловдив.

"Вероятността за преваляване на сняг в събота също не е малка, като, обаче, не е сигурно, че той ще достигне до Пловдив.  А снежинките не стигат до Пловдив, защото е топъл и слънчев град, какво да направим. Дори в София не виждаме сняг при този отваратителен климат, който има София, с този мръсен въздух, който дишаме,  но май Пловдив се опитва да ни стигне.  

Чака  ни едно сериозно захлаждане, което по-скоро ще прилича на нормална зима, отколкото на нещо страшно". 

Професор Рачев беше категоричен, че на фона на топлия декември и на тези ужасни топли дни до вчера, в които Пловдив е с температурна аномалия за януари от пет градуса над нормата, можем да кажем, че  живеем в модерна зима – пак има сняг, пак има поледици, пак има студ – периодите обаче стават по-малко, а тяхната продължителност става по-къса. Това, по думите на професра, е модерната зима, зимата на 21 век.

Прогноза за януари, според професора: "Следващата седмица - сряда-четвъртък пак започва затопляне и се връщаме към, тъй наречената западна циркулация, тоест движение на въздуха от западна Европа, от атлантическия океан към Балканите, което води до нулеви температури рано сутрин и положителни температури от порядъка на 5-6-7- градуса по обед. Това ще продължи до края на месеца. Като в края на месеца има отново шанс да повали сняг".

"Колкото по-ветровито е, толкова по-чист е въздуха, защото пелената, която затиска големите градове се размества и въздухът се изчиства.  Най-големият замърсител е битовото отопление. Въглища, вратички от мебели, от кухненски шкафчета, стари маратонки – всичко гори перфектно. Но това което излиза от комина въобще не добре",  предупреди Рачев.

При наличие на време, през уикенда например, професор Рачев съветва да пътуваме и да прекарваме времето си извън града. "Избягайте от града – на село, на вилата, в къщи за гости, с децата, за да можете да дишате чист въздух. Седим твърде дълго затворени, пътуванията трябва да стават все по-чести и по-чести. Човечеството не може да седи на едно място и това, че се говори, че няма да пътуваме, това не е вярно, искаме движение – движението е живот".
Интервюто с проф. Георги Рачев е в звуковия файл.
Още от категорията

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11

Започва ремонт на най-разрушения път в област Пловдив

Как ще се подобрява инфраструктурата между по-малките населени места в Пловдив област, разговор с кмета на Брезово  Христо Енков . След едногодишна усилена работа между общините Брезово и Раковски, и институциите, бе одобрен и финансиран много важен проект за двете общини, рехабилитация чрез полагане на нова асфалтова настилка на пътя Брезово –..

обновено на 15.01.21 в 11:19