Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините са единствената предпазна мярка срещу ковид

| обновено на 14.01.21 в 16:19

„РНК  ваксините не са революционни, знае се за тях отдавна. Те се изработват с фрагмент РНК, която носи гена на характерен за вируса протеин. Тази киселина е част от шиповете на вируса“  - заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Милошев.

„Когато тази РНК влезе в клетките, те произвеждат протеин, който имунната система разпознава и атакува. След това имунната система произвежда антитела, които вече го познават. По-добре да се срещнем с част от този вирус, отколкото с целия вирус, защото изхода не би бил много ясен. При много хора тази среща завършва и летално.“

Относно съмнението на хората спрямо ефектите на ваксината върху човешкия организъм Георги Милошев каза, че проблемът идва от различния характер на вируса, който при среща с тялото не създава правилния имунитет. Това налага разработването на РНК ваксина. „Стандартните ваксини се изпитват в рамките на десет години, но сега няма време и това е правилно. Антителата, които ще се изработят от нашата система, ще са насочени срещу този протеин. Това са антитела, които са страшно точни и специфични. Даже би трябвало да има по-малко алергични реакции, отколкото при другите ваксини. Тази ваксине не би трябвало да е по-опасна“ – категоричен е микробиологът.

Той подчерта, че предишните ваксини съдържат цели вируси, които са много по-силни алергени. "До момента има 32 милиона души, които са ваксинирани и непрекъснато се търсят няколко случая, в които има нежелани реакции. Десет случая срещу 32 милиона – как ви звучи това?“ – попита реторично професорът.

Той посъветва хората, проявили остри алергични реакции към ваксини от календара, да не се ваксинират изобщо. 

„Други хора имат алергична реакция и към липидни наночастици. Те трябва да се посъветват с добър алерглог“ – подчертава микробилогът.

„Липидните наночастици са мастни капчици – ние всеки ден поемаме такива капчици в различни храни, витамини, вярно, гълтаме ги, не ни ги инжектират, но разликата не е голяма. Това не може да е никакво основание за притеснение. Науката върви напред.“

Относно избора на ваксина – професорът даде следния отговор: „Това е политика, която не искам да дискутирам, когато говорим коя ваксина да изберем. Аз не бих защитил, нито бих се исказал „против“ някоя, защото това означава да правя реклама. Без да съм участвал в създаването, без да съм ползвал – няма как да го направя“, заяви Георги Милошев, като допълни, че единствената ни предпазна мярка са ваксините.

„Ваксината на "Модерна" има малко по-ниска успеваемост за създаване на антитела, но тя е незначителна. При нея процентът на хора, в които са развити по-малко антителата, е с 5-6% по-нисък. Изискват се години да се потвърди това, за да знаем, точно колко е успешна една ваксина. Но тя със сигурност е по-добрия вариант, отколкото да изкараш заболяването“ – казва професор Милошев.

Той цитира данни от актуално проучване, проведено сред 20 000 души, които са изследвани и следени 5 месеца. "Хората, които са боледували леко - имат 50-60 процента шанс да развият сериозен имунитет. Тези, които са прекарали тежко заболяването имат над 80% шанс. Какво остава за останали 20%?“

На въпроса дали ще се ваксинира, макар че е прекарал наскоро заболяването, професор Милошев е категоричен: „Ще се ваксинирам веднага щом имам достъп до ваксина. Не ми се иска и не вярвам, че мога да прекарам втори път този ад. Ако имам избор ще се ваксинирам с тази ваксина, която по мое мнение има най-висок ефект като процент успеваемост."


Чуйте интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35