Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксините са единствената предпазна мярка срещу ковид

| обновено на 14.01.21 в 16:19

„РНК  ваксините не са революционни, знае се за тях отдавна. Те се изработват с фрагмент РНК, която носи гена на характерен за вируса протеин. Тази киселина е част от шиповете на вируса“  - заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Милошев.

„Когато тази РНК влезе в клетките, те произвеждат протеин, който имунната система разпознава и атакува. След това имунната система произвежда антитела, които вече го познават. По-добре да се срещнем с част от този вирус, отколкото с целия вирус, защото изхода не би бил много ясен. При много хора тази среща завършва и летално.“

Относно съмнението на хората спрямо ефектите на ваксината върху човешкия организъм Георги Милошев каза, че проблемът идва от различния характер на вируса, който при среща с тялото не създава правилния имунитет. Това налага разработването на РНК ваксина. „Стандартните ваксини се изпитват в рамките на десет години, но сега няма време и това е правилно. Антителата, които ще се изработят от нашата система, ще са насочени срещу този протеин. Това са антитела, които са страшно точни и специфични. Даже би трябвало да има по-малко алергични реакции, отколкото при другите ваксини. Тази ваксине не би трябвало да е по-опасна“ – категоричен е микробиологът.

Той подчерта, че предишните ваксини съдържат цели вируси, които са много по-силни алергени. "До момента има 32 милиона души, които са ваксинирани и непрекъснато се търсят няколко случая, в които има нежелани реакции. Десет случая срещу 32 милиона – как ви звучи това?“ – попита реторично професорът.

Той посъветва хората, проявили остри алергични реакции към ваксини от календара, да не се ваксинират изобщо. 

„Други хора имат алергична реакция и към липидни наночастици. Те трябва да се посъветват с добър алерглог“ – подчертава микробилогът.

„Липидните наночастици са мастни капчици – ние всеки ден поемаме такива капчици в различни храни, витамини, вярно, гълтаме ги, не ни ги инжектират, но разликата не е голяма. Това не може да е никакво основание за притеснение. Науката върви напред.“

Относно избора на ваксина – професорът даде следния отговор: „Това е политика, която не искам да дискутирам, когато говорим коя ваксина да изберем. Аз не бих защитил, нито бих се исказал „против“ някоя, защото това означава да правя реклама. Без да съм участвал в създаването, без да съм ползвал – няма как да го направя“, заяви Георги Милошев, като допълни, че единствената ни предпазна мярка са ваксините.

„Ваксината на "Модерна" има малко по-ниска успеваемост за създаване на антитела, но тя е незначителна. При нея процентът на хора, в които са развити по-малко антителата, е с 5-6% по-нисък. Изискват се години да се потвърди това, за да знаем, точно колко е успешна една ваксина. Но тя със сигурност е по-добрия вариант, отколкото да изкараш заболяването“ – казва професор Милошев.

Той цитира данни от актуално проучване, проведено сред 20 000 души, които са изследвани и следени 5 месеца. "Хората, които са боледували леко - имат 50-60 процента шанс да развият сериозен имунитет. Тези, които са прекарали тежко заболяването имат над 80% шанс. Какво остава за останали 20%?“

На въпроса дали ще се ваксинира, макар че е прекарал наскоро заболяването, професор Милошев е категоричен: „Ще се ваксинирам веднага щом имам достъп до ваксина. Не ми се иска и не вярвам, че мога да прекарам втори път този ад. Ако имам избор ще се ваксинирам с тази ваксина, която по мое мнение има най-висок ефект като процент успеваемост."


Чуйте интервюто в звуковия файл.

Още от категорията

ИТН е поредното политическо чудо, оставка на Нинова е ненужна

Изборите бяха  тежка загуба за БСП и неприятна изненада за партията. Хората наказаха и БСП, заедно с ГЕРБ. Сега трябва да анализираме наказанието и да отговорим защо след като БСП беше единствената опозиция и алтернатива на ГЕРБ хората не ни подкрепиха. Коментарът е на Александър Симов, водач на листата на партията в Смолян и депутат в новия..

публикувано на 13.04.21 в 13:27

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова. Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния..

обновено на 13.04.21 в 12:51

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“...

публикувано на 13.04.21 в 10:38

Политическият компромис изисква дебат на светло

"Седмица след изборите ми се струва, че по реакциите и позициите на различните партии можем да очакваме в парламента да се направят сериозни опити за съставяне на правителство"  каза политологът Татяна Буруджиева в интервю за Радио Пловдив. " След като от дведесетилетия основната ти политическа активност е била да критикуваш всички възможни..

публикувано на 13.04.21 в 10:22
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.

Всички козове са в ръцете на Борисов и Слави Трифонов

„Възможно е да се формира стабилно правителство. Но това е в ръцете на двама души – от една страна на Бойко Борисов, а от друга на Слави Трифонов. Всичко останало е крайно нелигитимно“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Антоанета Христова, политически психолог и директор на Института за изследване на населението и..

публикувано на 13.04.21 в 10:14