Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И в Асеновград закриват паралелки с чужд език

В две училища в Асеновград ще бъдат закрити паралелките с интензивно изучаване на чужд език. 

Това се очаква да стане факт от следващата учебна 2021/2022 година в изпълнение на политиката на просветното министерство за готови кадри с професии веднага след завършено средно образование. Така само  езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение,  а средните училища трябва да се насочат изцяло към  специалностите, свързани с  наука, технологии, инженерство, математика.

В СУ„Свети княз Борис I“ имат само една паралелка с интензивно изчуаване на английски език. Педагогическият съвет вече е взел решение тя да бъде заменена с паралелка с профил "Икономическо развитие", съобщи директорът Петър Шиков. 

Другото училище в Асеновград, което закрива паралелка с английски език е СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Очаква се тя да бъде заменена с професия "Екскурзовод" с интензивно изучаване на чужд език и трета степен професионална квалификация, уточни директорката  Мая Краева

Очаква се план-приемът за следващата учебна година да бъде съобразен с търсенията на кадри от работодателските организации и нуждите на пазара на труда и дуалната система на обучение.

Още от категорията

ОбС Пловдив гласува бюджета за тази година

Общинският съвет на Пловдив ще обсъжда и гласува днес бюджета на града за тази година. Той е в размер на 418 милиона лева и е рекорден за града. От тях 226 милиона лева са за държавно делегираните дейности, а над 192 милиона лева са собствените приходи. Разходите обаче са с 30 милиона лева повече от приходите. 44 на сто от средствата ще бъдат..

обновено на 02.03.21 в 09:26

Пловдив с 35 спечелени проекта в кампания на МОСВ

Пловдив привлича 220 000 лв. за реализацията на екологични проекти, които се финансират от МОСВ в рамките на националната кампания за “Чиста околна среда 2021”. Тя е част от дейностите на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда .   26 пловдивски училища и детски градини са спечелили проекти в категорията до 5 000 лв...

публикувано на 02.03.21 в 09:15

Изпращаме 42-ия военен контингент в Афганистан

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ритуал по изпращане на Четирийсет и втория български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната. Церемонията ще се състои на площад "Васил Левски" в..

обновено на 02.03.21 в 06:22

"Холсим" иска да се удължи концесията на кариерите над Белащица

Концесионерът на кариерите над Белащица е поискал срокът на концесията да бъде удължен. Инвестиционното предложение на  „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД е да се продължи срокът за добив на строителни материали от находище "Белащица". То носи дата 26 февруари 2021 г., но е публикувано днес на страницата на община "Родопи", съгласно чл. 4, ал. 2 от..

обновено на 02.03.21 в 06:22

Арестуваха шофьори, опитали да подкупят полицаи

Турски гражданин, шофирал без книжка, е задържан по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Пловдив за предложен подкуп от 200 лева на полицаи Общо четирима шофьори на автомобили са били задържани по досъдебни производства на Окръжна прокуратура – Пловдив през почивните дни за това, че са предложили подкуп на полицаи, за да не ги санкционират..

публикувано на 01.03.21 в 16:09

Свързани новини

Закриват паралелки с чужд език в средните училища

Министерството на образованието и науката закрива паралелките с усилено изучаване на чужд език след седми клас в двете карловски средни училища  "Васил Левски" и  "Христо Проданов". Решението на образователното министерство е взето в петък. За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки и 54.40% със STEM..

обновено на 11.01.21 в 14:19