Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И в Асеновград закриват паралелки с чужд език

В две училища в Асеновград ще бъдат закрити паралелките с интензивно изучаване на чужд език. 

Това се очаква да стане факт от следващата учебна 2021/2022 година в изпълнение на политиката на просветното министерство за готови кадри с професии веднага след завършено средно образование. Така само  езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение,  а средните училища трябва да се насочат изцяло към  специалностите, свързани с  наука, технологии, инженерство, математика.

В СУ„Свети княз Борис I“ имат само една паралелка с интензивно изчуаване на английски език. Педагогическият съвет вече е взел решение тя да бъде заменена с паралелка с профил "Икономическо развитие", съобщи директорът Петър Шиков. 

Другото училище в Асеновград, което закрива паралелка с английски език е СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Очаква се тя да бъде заменена с професия "Екскурзовод" с интензивно изучаване на чужд език и трета степен професионална квалификация, уточни директорката  Мая Краева

Очаква се план-приемът за следващата учебна година да бъде съобразен с търсенията на кадри от работодателските организации и нуждите на пазара на труда и дуалната система на обучение.

Още от категорията

И село Червен въстана срещу водния режим

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протест заради режим на водата, който продължава от години.   Всеки път от юни почти до края на декември местните хора са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага, казват те. По техни разкази, най-вече през почивните дни в селото няма изобщо вода. През седмицата тя се пуска..

публикувано на 24.07.21 в 16:30

В Братаница искат спешно камери и "легнали" полицаи

Жителите на пазарджишкото село Братаница настояват спешно да бъдат монтирани камери за контрол на скоростта на главната улица, откъдето минава движението за София и Велинград, и да се изградят две повдигнати пешеходни пътеки. Отсечката е рискова и всяка година взема жертви.  Преди седмица там беше убито 8-годишно дете . Ако процедурата по..

публикувано на 24.07.21 в 11:59

Мъж се е самоубил с нож на Бунарджика?

Мъж с многократно нанесени пробони рани е открит късно снощи в района на парк  "Бунарджика" в Пловдив.  Тъм, към 22 ч. е получен сигнал за потънал в кръв паднал мъж в безпомощно състояние.  Пристигналите веднага полиция и медицински екипи установили, че той е прободен многократно с нож.   Човекът все още е бил жив, но въпреки бързата намеса на лекарите..

обновено на 24.07.21 в 11:48

Жители на Кръстевич готвят протест заради режим на водата

В Пловдивското село Кръстевич недоволстват от режима на водата, като местните твърдят, че в някои къщи вода няма в рамките на няколко дни, а не само в указания режим. Жителите на селото ще организират протест на 31 юли с искане да имат адекватно водоснабдяване.  Над 180 души са се подписали под искане за промяна на водния режим в селото и..

обновено на 24.07.21 в 11:05

135 нови с коронавирус, 11 в Пловдив

135 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие - положителни са 0,73% от направените  тестове.  4 души са починали вследствие на Covid-19, а оздравелите са 232.  Новозаразените в Пловдивска област  са 11, и по двама в Пазарджишка и Смолянска.   Медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13..

обновено на 24.07.21 в 08:30

Свързани новини

Закриват паралелки с чужд език в средните училища

Министерството на образованието и науката закрива паралелките с усилено изучаване на чужд език след седми клас в двете карловски средни училища  "Васил Левски" и  "Христо Проданов". Решението на образователното министерство е взето в петък. За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки и 54.40% със STEM..

обновено на 11.01.21 в 14:19