Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората твърдят, че са в хуманитарна криза

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

ВиК обеща втора водоноска, а нов сонаж за чиста вода - най- рано през февруари

| обновено на 18.01.21 в 14:45

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото. 

"Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители. 

Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се снабдяват от нея, каза Емануела Караманова, която е председател на Гражданското сдружение "Живот за Брестовица"

Тя се е чула днес отново с главния инженер Антон Гълъбов от ВиК, за да настоява водоноската поне да се прибере в помещение, където да не замръзва. Той  е обяснил, че вода от нов сондаж може да потече не по- рано от м. февруари. На този етап обещанието е, че ще наемат още една водонсока от военните, за да я предоставят на селото. Това може да стане до сряда.

По думите му трайно решение може да има след смяната на тарасето на довеждащата и разпределителната мрежа. Строителството може да стартира след 5 - 6 месеца, а да завърши най - рано след година и половина. Всичко зависи от становището на комисията от водещи експерти, които трябва да установят откъде идва замърсяването и как може да се избегне.

"Никой не е научен тук да спазва срокове, да поема отговорност, да застава зад думите си и да върши енергично работата, която се очаква от него", сподели огорчението си Караманова и добави, че законът за водата напълно е размил отговорностите.

Припомняч, че в събота хората от селото отново протестираха срещу лошото качество на водата, която плащат като питейна, въпреки че не я ползват дори за битови нужди от миналата година, защото е мътна и с наднормено количество на манган.

Още от категорията

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14
Калоян Стайков

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика.  Той не..

публикувано на 05.03.21 в 16:53
Проф. Ангел Димитров

Скопие не бърза, бяга панически от термина “обща история"

"Никакви политически решения не могат да влияят върху работата на една експертна комисия, която по същност не трябва да има политически мотиви" заяви в интервю за Радио Пловдив професор д-р Ангел Димитров,  съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония,..

обновено на 05.03.21 в 16:05

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28