Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мутиралият щам на COVID-19 по-лесно атакува човешките клетки

Ваксината на Пфайзер/Бионтех е ефективна срещу щама

"Новият щам на COVID-19, изолиран във Великобритания, се разпространява и заразява много по-лесно хората, отколкото първоначалната форма на вируса. Мутацията му позволява по-лесното навлизане в човешките клетки. Това е характерно за всеки вирус – през колкото повече хора премине той, толкова повече се увеличава способността му да мутира". Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ епидемиологът от Медицински уливерситет-Пловдив д-р Христиана Бацелова.

„Все още няма конкретни доказателства и данни, че новият щам води до по-тежки случаи на болестта. Това, което се откроява ясно, е рязкото увеличаване на броя на новозаразените пациенти“, подчерта специалистът.

По-високият процент на смъртност при заразени с новия щам се дължи на по-лесното разпространение и заразяване. Друга причина е едновременното заболяване на голям брой пациенти. Това от своя страна натоварва здравната система и се забавя лечението на заболелите, което създава риск от усложнения и смъртни случай, смята д-р Бацелова.

Доколко ефективни са ваксините срещу новия щам на COVID-19?

Д-р Бацелова уточни, че ваксината на Пфайзер/Бионтех е ефективна срещу щама, който е изолиран във Великобритания, както и срещу още други 15 мутации. "В момента се правят проучвания дали ваксината ще бъде ефективна и срещу щама, който е изолиран в Южна Африка".

„Информационната РНК-ваксина на компаниите Пфайзер и Модерна води до изграждане на протекция срещу спайк-протеина, който засега няма особено големи промени през различните мутации. На този етап няма притеснения, свързани с ефективността на двете информационни РНК-ваксини“, увери д-р Христиана Бацелова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49