Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мутиралият щам на COVID-19 по-лесно атакува човешките клетки

Ваксината на Пфайзер/Бионтех е ефективна срещу щама

"Новият щам на COVID-19, изолиран във Великобритания, се разпространява и заразява много по-лесно хората, отколкото първоначалната форма на вируса. Мутацията му позволява по-лесното навлизане в човешките клетки. Това е характерно за всеки вирус – през колкото повече хора премине той, толкова повече се увеличава способността му да мутира". Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ епидемиологът от Медицински уливерситет-Пловдив д-р Христиана Бацелова.

„Все още няма конкретни доказателства и данни, че новият щам води до по-тежки случаи на болестта. Това, което се откроява ясно, е рязкото увеличаване на броя на новозаразените пациенти“, подчерта специалистът.

По-високият процент на смъртност при заразени с новия щам се дължи на по-лесното разпространение и заразяване. Друга причина е едновременното заболяване на голям брой пациенти. Това от своя страна натоварва здравната система и се забавя лечението на заболелите, което създава риск от усложнения и смъртни случай, смята д-р Бацелова.

Доколко ефективни са ваксините срещу новия щам на COVID-19?

Д-р Бацелова уточни, че ваксината на Пфайзер/Бионтех е ефективна срещу щама, който е изолиран във Великобритания, както и срещу още други 15 мутации. "В момента се правят проучвания дали ваксината ще бъде ефективна и срещу щама, който е изолиран в Южна Африка".

„Информационната РНК-ваксина на компаниите Пфайзер и Модерна води до изграждане на протекция срещу спайк-протеина, който засега няма особено големи промени през различните мутации. На този етап няма притеснения, свързани с ефективността на двете информационни РНК-ваксини“, увери д-р Христиана Бацелова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12