Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на криза българите инвестират в имоти

| обновено на 20.01.21 в 15:19

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та.   Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - сочи справка на Българската народна банка.

Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда и 300 милиона лева. 

В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив независимият  финансов консултант на физически лица и малки компании Светослав Халачев анализира  тези данни и посъветва българите да инвестират наличните си пари  рационално, а не емоционално.

„Грешка е да действаме по примера на други хора, инвестирали в акции със 150 процента доходност например. Да купуваме злато или сребро , без да сме наясно с вида им, механизмите за съхраняване и срокът на инвестиционния план. Купуването на акции е едно от най- рисковите неща, но теоритично най- доходоносното. Нека  да започнем с простичките неща.Онези, които носят по- малка доходност, но са по- сигурини , докато постепенно придобием инвестиционна култура “- препоръча Халачев.

И отчете, че „Ние българите имаме подсъзнателно усещане за стабилност, когато нещо е "тухла върху тухла". Нещо построено, имот. Затова  масово българите залагат в ивестиция в недвижимо имущество“.

Част от финасовия манталит на рентиерите , обаче е веднага да похарчат така наречените гаранционни наеми. Но е важно да се напомни, че в условия на криза могат да останат без нематели, поради невъзможност да плащат. А този депозит трябва да им се върне.  

Има регулаторен механизъм за такива казуси -напомни Халачев, защото вече повечето Агенции за  имоти предлагат така наречена “доверителна сметка“.  

Той припомни Теорията на личните финанси, според която, за да има един човек финансово спокойствие трябва да е заделил  сума, с която обичайно разполата за 3 месеца, а когато става въпрос за семеен бюджет поне за 6 месеца напред.   

„Тези пари  не носят доходност , а спокойствие и ликвидност  в момент, когато човек има нужда от пари, за да не се налага да продава някакви инвестиции. Тези пари трябва да  ги има кеш“ – категоричен е Халачев.  

На всички, които са взели банкови заеми той препоръча да не се изкушават от въведения мораториум върху кредитните плащанаия за период 6 месеца. Да не отлагат изплащането на главница, а  при възможност да го направят веднага , защото трудно може да се прогнозира какви ще бъдат доходите им  в условия на извънредна епидимична обстановка. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35