Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки ден без работа генерира до 90% загуба за моловете

Големите търговски центрове се надяват да бъдат отворени от средата на февруари. Това заяви в предаването  „Ден след ден“  на  Радио Пловдив управителят на един от пловдивските  МОЛ-ве Александрина Янева.

Тя уточни, че тези надежди не са основани на официална информация, а на желанието бизнесите, които се помещават в търговските обекти да не стигнат до фалити.  

„ Всеки един ден, в който магазините и ресторантите в МОЛА не работят води до загуби до 90 процента, спрямо времето преди извънредните мерки. Това е пагубно за нас. За наетите работници, за имиджа на обекта като цяло“- заяви Александрина Янева.

Тя припомни, че последния работен ден на пълен капацитет е бил 27 ноемвири 2020 та година. И поясни , че :

„Традиционно зимните месеци са най- силни като приходи за нас. Пазаруването  след Коледа и около Нова година, както и  по време на традиционните януарски намаления тази година не се състоя “

Янева  пресметна, че никакви финансови компенсации по програми и мерки ни мога на компенсират загубите. Молът , който представлява не е кандидатствал по тях, защото работи с малък екип, който не е бил освобождаван, а е реновирал наличната материална база. Но някои от собствениците на наетите магазини са кандидатствали като отделни фирми със собствена политика за задържане на персонала си.  

Александрина Янева вярва,  че обектът ,който ръководи ще бъде отворен едновременно с отварянето на ресторантите в страната и с нетърпение очаква решението на Националния оперативен щаб по този казус.

Изключва обвързването на отхлабването на мерките  с това за нощните заведения, защото по думите й там става въпрос за малки помещения, а не както в МОЛ- ове за големи пространства.

„При нас се дезинфектира, спазава се дистанция , раздавахме дори безплатни предпазни маски на клиентите „ – припомни Янева.  

В момента в Моловете работят единствено банкови клонове, дрогерии, телефонни оператори, каси за разплащане. Хранителнтите магазини , които се помещават в сградите на този тип магазини сами са спрели дейността си , защото в тях липсват достатъчно посетители и клиенти.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александрина Янева можете дачуете в прикачения файл. 


Още от категорията

Само нов Изборен закон може да върне нормалността в България

"Днес започва възстановяването на нормалния парламентаризъм в България, след като дълги години той беше мачкан. Така че, днес е хубав ден за българската демокрация и парламентаризъм", коментира за Радио Пловдив политическият анализатор Осман Октай. Според него парламентарните политически сили са знаят, че работата им се наблюдава от..

обновено на 15.04.21 в 16:34

Новият парламент излетя нагоре като британския самолет Хариър

Новият парламент излетя нагоре като британския военен самолет Хариър, който излита вертикално. Нямаше заучени фрази, всички направиха заявки за приоритети, на няколко пъти се получи мнозинство всички срещу ГЕРБ. Оценката за първия ден на 45-то Народно събрание е на политолога Евгений Дайнов.  След изборите първите очаквания на..

публикувано на 15.04.21 в 16:12

ЦИК беше саботирана от част от държавните органи

"Първият ден от работата на новото Народно събрание започва със сериозни заявки",. Това каза специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова за направените от "Има такъв народ" и "Демократична България" предложенияза промени в Изборния кодекс. Според нея предложенията се правят още в първия ден на парламента, за да има време за обсъждането..

обновено на 15.04.21 в 16:12

Модернизират жп системи за сигнализация и телекомуникация по ОП "Транспорт"

Сигнализацията и телекомуникацията по железопътните трасета в страната са едни от най-важните фактори за сигурното и безопасното пътуване на влаковите композиции. Такива системи се изграждат по приоритетната за България железопътна линия Пловдив-Бургас.  Проектът „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по..

публикувано на 15.04.21 в 17:10

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс. "Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че..

публикувано на 15.04.21 в 15:11