Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Желано и възможно „Ден след ден“

Желанията и намеренията, измерени в пари, почти винаги надвишават възможностите. Темите в „Ден след ден“ днес потвърждават това. Изпълнението на проект за водоснабдяване на Пловдив и региона от язовир „Въча“ би струвал около 500 милиона лева-сума, която на този етап не може да дойде нито от държавния бюджет, нито по европейски програми, смята проф. Борис Цанков, под чието ръководство бе направено предпроектното проучване.

На днешната сесия на пловдивския Общински съвет бе оттеглена точка за избор на кредитна институция за заем от 60 милиона лева. Причината, посочена от кмета Здравко Димитров, е, че ще се включат още проекти за финансиране и тази сума няма да е достатъчна. Иначе възможностите на общината да обслужва кредити са далеч от желаното - 400 милиона лева, на колкото се оценяват всички готови проекти.

На този фон сградата на бившето кино „Космос“, която привлече внимание в последните дни заради малкия за щастие пожар там, ще получи 150 000 лева за работи по проект. Никола Николов потърси чуждестранни примери за успешно опазване на подобни сгради и развитието им като културни центрове.


Още от категорията

С повече земно притегляне, но и в полет - "Точно днес"

Имената на новите 240 народни избраници са известни. Президентът свиква 45-то НС на 15 април, за да положат клетва и да встъпят в правомощията си. Ще успее ли най-спряганата досега от всички политически сили дума „отговорност“ да интегрира  действията им и „след това“  с повече мъдрост и в  обществена полза? Времето на надговарянето изтече,..

публикувано на 11.04.21 в 15:37

Различни музикални светове в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще продължим срещата с българския музикален педагог от Финландия Пламен Димов- първооткривател на световно известната симфони - метъл сензация Nightwish. Как една група от дълбоката финландска провинция стига до световните сцени и музикални класации? Каква е ролята на добрия учител  и колко е важно да не лежиш на лаврите си, а да..

публикувано на 11.04.21 в 12:17

Априлски вариации с „Шейкър“

В неделното утро, на 11 април, насочваме вниманието си към...месец април. Очаквайте, астропрогнозата за последните му две десетдневки, много различни една от друга. Стефи Недевска, разказва. За ефекта от терапевтичното писане и видовете терапевтично писане, говорим със Станислава Ивкова, копирайтър и криейтив директор в рекламата, писател за..

обновено на 10.04.21 в 16:04

Кой ще мигне пръв "Ден след ден"

Най-общо правилата на тази игра на нерви и издържливост са прости-губи този, който пръв отпусне клепачи. В ситуацията след парламентарните избори у нас се стигна до предвижданото положение никоя от избраните сили да не може с категоричност да се види като съставител или участник в бъдещо правителство. Това доведе до въздържане от изявления, а..

публикувано на 09.04.21 в 14:51

Здравословно с „Вход свободен“

Днес говорим за Световната седмица на хомеопатията, от 10-16 април, с д-р Дора Пачова. Тази събота, онлайн и безплатно, ще стартира основното събитие. След 13 часа в предаването, очаквайте повече подробности. С психолога Наталия Маламова, говорим за това, какво ни е необходимо да знаем, за да приемем другия, в рубриката „Брейнсторминг“...

обновено на 09.04.21 в 09:29