Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски ученици създават лого за международен STEM проект

Ученически конкурс за лого

Ученици от Пловдивската математическа гимназия ще създадат логото  на европейски проект за STEM образование, в която участват общо 8 организации от 7 държави. Това става възможно след като гимназията печели лидерството на проекта. Сега ръководството на училището дава възможност на талантливите си възпитаници да се включат в конкурс за изработването на графичния знак.

В състезанието могат да се включат ученици от 5 до 12 клас, като резултатите ще се обявят на 19 февруари след два етапа на журиране – първият от комисия в гимназията, а вторият – от международните партньори от България, Гърция, Кипър, Италия, Португалия, Северна Македония и Литва.

"Конкурсът е продължение на STEM принципите в обучението", казва директорката на МГ „Акад. Кирил Попов“ Веселина Карапеева. 

А какво е STEM образование? 

В документацията за конкурса, публикувана на сайта на гимназията, е обяснено така: „STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот. Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. STEM обхваща 4-те принципа, идентифицирани като ключови в образованието на 21-ви век: творчество, сътрудничество, критично мислене и комуникация“.

„Думата STEM е много използвана в днешното образование”, допълва директоркатаи посочва, че тези науки са най-тясно свързани с днешното електронно общество, с информационните и комуникационните технологии и дигиталните компетемнтности.

Проектът, за който се търси лого

Проектът, за който се търси лого, математическата гимназия печели по програма Еразъм +. До 2022-ра година по него трябва да се изградят мрежа от 7 международни центъра за ученици на възраст от 13 до 19 години, ориентирани към STEM обучението, както и да се създаде обща електронна платформа за споделяне на  общи ресурси за обучение и самобучение, както и други инструменти за дигитално обучение.

Тя ще е напълно безплатна и ще е разработна на 7-те езика на партньорите по проекта. „Искаме платформа, която да обединява не само разработените от учителите учебни материали, а и дава възможност да се използват ресурси – било то като приложения в помощ на учителите и учениците. Приложения, които да могат да генериртат тестове за изпивтване, които да са сигурни; в същото време да има общи пространства, в които учениците, макар и от разстояние, да могат да работят“ - казва Карапеева, отбелязвайки, че това ще е иновативна платформа за Европа с перспектива да стане международна.

Логото, избрано след конкурса, ще се използва не само в тази платформа, а и в специално създаден сайт с информация за хода на проекта, както и във всички документи по него.

По думите на Веселина Карапеева, не за първи път възпитаници на МГ „Акад. Кирил Попов“ получават такава задача и се справят отлично. Тя посочва, че и логото на Иновативни училища е разработено от ученик в гимназията. 

Интервюто с Веселина Карапеева може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57