Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Крайно време беше да отворят кина и молове

6
Зала Lucky - Дом на Киното
Снимка: podtepeto.com

Молове, фитнеси и кина отварят днес. Постепенното започване на работа на различните видове бизнеси, които попаднаха под ударите на мерките срещу пандемията, може да се разчете като позитивен знак в борбата със заразата. 

От 28 ноември насам единствено хранителните магазини, магазините на мобилните оператори, както и банките можеха да работят на територията на моловете. От днес обаче всички бизнеси на територията на закритите търговски центрове могат да функционират, като това е първото по-сериозно разхлабване на противоепидемичните мерки, което засяга частния сектор. 

"Крайно време беше да се отворят моловете" - това казва една от малкото посетителки в понеделник сутрин, на един от моловете в центъра на Пловдив. "Нямаме нищо против, защото с нищо не пречат, а и част от магазините вътре вече работеха". 


Коментарите на собствениците на магазини в търговския център са малко по-остри, също приветстват отварянето, макар и с лек скептицизъм. Те казват, че не очакват много посетители, но "така или иначе скоро отново ще ни затворят, най-много до месец". 

Освен моловете и фитнесите - днес за работа отварят и киносалоните. Домовете на седмото изкуство също бяха затворени на 28 ноември, като за разлика от театрите те не функционираха дори с ограничен капацитет. 

Янаки Дерменджиев, един от създателите на "Lucky - Дом на киното" разказва как за киното ограничението в капацитета не е от особено голям проблем, защото кинозалите са с големи размери. "Увеличихме двойно почистването в салоните и извън тях, спрямо миналия локдаун, тук е едно от най-добрите места що се отнася до хигиена" казва управителят. 


За месеците през които не е работело киното Янаки Дерменджиев разказва, че това за самото кино не е било от голямо значение, "защото на него разходите му си текат, тече амортизация, това е процес, който не може да спре". Надеждите на киносалона са свързани с това, че има лоялни посетители, като също така от "Lucky" се надяват скоро големите европейски пазари да отворят, защото сега са принудени да показват само стари заглавия, поради липса на други.  


Галерия

Още от категорията

ГЕРБ трябва да предложи правителство и председател на НС

Правилният път е стабилно дясно проевропейско поведение, което да даде сигурност на нашето общество.  Предстои преодоляване не само на здравната криза, но и на икономическите последици от нея.  Това заяви пред Радио Пловдив  Дани Каназирева , досегашен пловдивски областен управител, вече депутат от ГЕРБ. Правителство на ГЕРБ Дясната коалиция..

публикувано на 12.04.21 в 17:31

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България".  Според Старибратов коалицията е..

публикувано на 12.04.21 в 16:01

Ако здравият разум не надделее, ни чака спирала от избори

ГЕРБ е победител за пети пореден път на изборите, заяви в първия си коментар след вота кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че системата Хеър - Ниймайер е причината партията в града да получи 3, а не 4 мандата. Ако надделее здравият разум не би трябвало да има предсрочни избори, в противен случай влизаме в спирала от избори, смята..

обновено на 12.04.21 в 15:38

Новият парламент дава оптимизъм за съдебна реформа

Председателят на Адвокатския съвет в Пловдив Иван Демерджиев е кандидат за ръководител на Висшия адвокатски съвет /ВАС/. Той настоява за по- голяма ефективност на ВАС и за необходимостта от по- висока защита на правата на адвокатите. "Висшият адвокатски съвет в дейността си, особено през последните години, не е обществено ангажиран и не е..

публикувано на 12.04.21 в 15:38

Не осъзнаваме, че Ковид-19 не спазва медицинска логика

„Ситуацията с разпределението на ваксините може би е с една крачка по-добра от гледна точка на организацията от началото на март. Но въпросът е доколко това се отразява реално – по-скоро – не!“, коментира д-р Александър Калайджиев. Като аргумент, той уточни, че  въпреки създадения график и списък от РЗИ, според съответното..

публикувано на 12.04.21 в 12:06