Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За въображението и съвремието "Точно днес"

В това издание "Точно днес" ще разлистим една много интересна книга, свързана с Пловдив, и ще изследваме движението на Ковид - 19 по нашите ширини и мутациите, които броим в хиляди. 

Нашите събеседници: преводачът и преподавател Азис Шакир Таш за философския роман " Дълбините на въображението" на Ахмед Хилми Филибелията. Суфист, философ, писател, роден в Пловдив през 19 век, един от най-влиятелните мислители на късната Османска империя. Днес в Пловдив е академичното представяне на първата му преведена книга, която излиза с марката "Парадокс" този месец. 

Разговор с проф. д-р Йорданка Стоилова - главен координатор на експертния съвет по епидемиология на инфекциозните болести и ръководител на катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в Медицинския университет в Пловдив. Темата е мутации, пик след три седмици на болните с коронавирус и очакваната трета вълна в България. 

Към темата вътрешна политика, заявката за нов мандат на Радев, водачите на листи от ляво и от дясно, варианти за коалиции, коментираме с доц. Светослав Малинов ръководител на катедра Политология във Философския факултет на СУ и бивш евродепутат от ЕНП.

Иванка Петкова ще разкаже за новия филм за кукерските традиции, който снимат в Климент със съдействието на Министерството на културата. Тя ни среща с кмета на карловското село - Мано Манов, дългогодишен ръководител на кукерския състав.

Севдалин Палаузов с репортаж от "Рестартирай Европа" по темата младежка безработица след пандемията и достъпа до образование.

Тази седмица на февруари - "Добро утро, ден!" е с Лили Бързева, която сладкодумно описва нейния стоп кадър, мрежите и най-интересното място, на което е била. 

Още от категорията

Хармонична неделя с „Шейкър“

Неделята на 9-ти май, ще посветим на методи за хармонизация на човека. Коментираме с Люси Винчева, йога инструктор и организатор на събития.  Ще балансираме стомаха и чревната флора след празниците, с помощта на етерични масла. Говорим и за 12-то издание на фестивала, станал традиция за града ни, „Здравей, Здраве“ – 15 и 16 май, на..

обновено на 08.05.21 в 16:25

Сатиричен пърформанс „Краевски - Карастоянов“ в "Алтер его"

Истински сатиричен хепънинг ви очаква в „Алтер его“ тази събота! Водещият Петър Краевски и неговият гост Христо Карастоянов ще тестват границите на феномена „бърза литература“! Те, двамата,, или по-точно техните алтер ега, ще представят импровизиран хуморичстичен текст! Пред ушите на всички вас. Ето го творческият им метод:..

обновено на 07.05.21 в 23:19
Бургас по дългите почивни дни между Великден и Гергьовден, 2021

Равносметки от късото НС и туризма по Великден в "Ден след ден"

В Международния ден на радиото, който тази година у нас се оказва втори в рабортен ден в следвеликденската Светла седмица и един от последните работни дни на 45-ия Парламент, ще говорим основно за политика. Какво успяха и какво не народните представители в Народното събрание? Ще чуете развносметката на двама от пловдивските дебютанти като..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

"Вход свободен" в Международния ден на Радиото и телевизията

Днес в предаването си честитим професионалния празник на радиото и телевизията, но не почиваме, а работим и на този ден, защото радиото никога не спира, то е винаги с вас!  Ще ви разкажем как е почнало всичко в далечната 1896 година, кой е Александър Попов и как името на Хайнрих Херц става първото предадено в ефир радиосъобщение. Ще говорим с хора..

публикувано на 07.05.21 в 09:36

"Точно днес" броим и се разхождаме

"Точно днес" на 7 май ще проверим как стартира една нова инициатива в Пловдив, важна за диагностиката на коронавируса. Разговор с д-р Екатерина Петкова , управител на ДЦК "Пълмед", която ще разказва за  тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2.  Академик Богдан Петрунов  ще е наш събеседник ,  очаквайте мнението му..

публикувано на 06.05.21 в 14:04