Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За въображението и съвремието "Точно днес"

В това издание "Точно днес" ще разлистим една много интересна книга, свързана с Пловдив, и ще изследваме движението на Ковид - 19 по нашите ширини и мутациите, които броим в хиляди. 

Нашите събеседници: преводачът и преподавател Азис Шакир Таш за философския роман " Дълбините на въображението" на Ахмед Хилми Филибелията. Суфист, философ, писател, роден в Пловдив през 19 век, един от най-влиятелните мислители на късната Османска империя. Днес в Пловдив е академичното представяне на първата му преведена книга, която излиза с марката "Парадокс" този месец. 

Разговор с проф. д-р Йорданка Стоилова - главен координатор на експертния съвет по епидемиология на инфекциозните болести и ръководител на катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в Медицинския университет в Пловдив. Темата е мутации, пик след три седмици на болните с коронавирус и очакваната трета вълна в България. 

Към темата вътрешна политика, заявката за нов мандат на Радев, водачите на листи от ляво и от дясно, варианти за коалиции, коментираме с доц. Светослав Малинов ръководител на катедра Политология във Философския факултет на СУ и бивш евродепутат от ЕНП.

Иванка Петкова ще разкаже за новия филм за кукерските традиции, който снимат в Климент със съдействието на Министерството на културата. Тя ни среща с кмета на карловското село - Мано Манов, дългогодишен ръководител на кукерския състав.

Севдалин Палаузов с репортаж от "Рестартирай Европа" по темата младежка безработица след пандемията и достъпа до образование.

Тази седмица на февруари - "Добро утро, ден!" е с Лили Бързева, която сладкодумно описва нейния стоп кадър, мрежите и най-интересното място, на което е била. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10

"Вход свободен" в топилницата на юли

Цяла България е в червено на метереологичната карта. Балканите се превърнаха в най- нажеженото място в Европа. Пловдивчани такива жеги не могат да ги изплашат- южната кръв и гентичната ни конфигурация са специално програмирани, а тези от нас, които са родени през миналия век, задължително имат подръка репликата: "Какви жеги са това?! Навремето асфалта..

публикувано на 17.07.24 в 09:15

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21