Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кой говори "Точно днес" ?

| обновено на 09.02.21 в 16:58

Затоплянето на времето носи усещане за пролет, но само привидно. Такава е ситуацията и с ковид, който тръгва към финалните вълни, но лекарите предупреждават единодушно - вниманието да не отслабва и да се пазим. 

С нашите събеседници слагаме акцентите за важното на 10 февруари:

Проф. д-р Чавдар Стефанов, преподавател в Медицински университет - Пловдив, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив и член на УС на Дружеството на анестезиолозите в България - повече за "Постковид синдром", за лечението в третата вълна на тежко болните пациенти, за реакциите към ваксинационната кампания у нас.

Колегата Милен Ангелов с пряко включване от първите имунизации срещу Ковид-19 на учителите в Пловдив. От ДКЦ-2 ще чуем разговара му с д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ 2 и преподавателите. 

Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив за мащабната програма „Дейности в отговор на COVID-19“, за подпомагането на хората в условията на пандемията. Говорим и за идеята за мобилните социални екипи, и хранителните продукти за хората в нужда.

Политологът Слави Василев, за червените линии между демократи и ГЕРБ, за президента Радев и заявката за втори мандат, за машините и вота, анализираме и заявките на новите формации да влязат в надпреварата за гласовете ни.

"Великите европейци" на Пламен Асенов продължава с разказа за Данте Алигиери. Преди смъртта си, Данте скрива на сигурно място ръкописа на завършената „Божествена комедия“. Децата му търсят книгата, но безуспешно. Легендата разказва, че я намират, едва след като самият той се явява насън на единия си син и му казва къде е. 

Инж. Любомир Герев за деня на пчеларите, за Свети Харалампий и за актуалните новини от сектора, разговор на Любомира Разпопова с председателя на пчеларско дружество "Акация 1899". Димитър Владимиров записа отец Теодосий от едноимения храм в Пловдив за празника.

"Добро утро, ден!" е за идеите за културно развитие на Пловдив на госта ни Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в града.

Още от категорията

"Точно днес" за дух и здраве

"Точно днес" във вторник по темите от седмицата: ваксини в пандемия, политика в криза, култура в Пловдив.  На 11 май отбелязваме 170 години от първото честване в Пловдив на великото дело на Светите братя Кирил и Методий. За проявите в Стария град ще разкажем с Донка Налбантова , ръководител на отдел "Културна политика" на общинския институт. Нашите..

публикувано на 10.05.21 в 15:27

Духът и парите "Ден след ден"

Пловдивската общинска болница "Свети Мина" се нуждае от близо 400 000 лева, с които да бъде извършен спешен ремонт. Аргументите на ръководството са, че старата сграда има нужда от  значителна рехабилитация. Като спешни са посочени ремонт на водопроводната инсталация и покрива. Лечебното заведение получи финансова подкрепа покрай ковид кризата, включително..

публикувано на 10.05.21 в 14:46

"Добро утро, ден!" с Ивомир Игнатов - Кени

В "Добро утро, ден!" тази седмица ни гостува Ивомир Игнатов, познат на всички пловдичвани като Кени! Актьорът Ивомир Игнатов – Кени е възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалността „Актьорство за куклен театър“. Творческото му лице е многопланово – работи като комик, клоун, кукловод, драматичен актьор, сценарист, режисьор.  След като през..

публикувано на 10.05.21 в 14:04

За химията на живота във "Вход свободен"

За химията и нейното развитие, за различните й приложения в нашия живот, за вълнението от това, да я избереш за свой професионален път - ще поговорим с Екатерина Георгиева, студентка в ПУ "Паисий Хилендарски", супециалност химия. Повод за срещата с Екатерина е отбелязването на професионалният празник на химиците, който де отбелязва на днешния 10 май, от..

обновено на 10.05.21 в 10:43

Политически и културни измерения „Точно днес“

45-то Народно събрание приключва своето съществуване тази седмица. 11 юли е датата на предсрочния парламентарен вот. Какви са сценариите пред България? Журналистът Петко Георгиев ще бъде наш събеседник по темата. Никола Николов ще представи оценките на пловдивчани за работата на най-кратко просъществувалия парламент. Ще..

публикувано на 09.05.21 в 16:00