Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца с екоакция в Черногорово пишат писмо до министъра

Екоинициативите в с. Черногорово не са от днес
Снимка: FaceBook/Черногорово

През пазарджишкото село Черногорово минава река Луда Яна, а „Овчите хълмове“ са една от забележителностите му. Местни деца и младежи, обединени в Център за създаване и внедряване на проекти към кметството,  написаха писмо до министъра на околната среда и водите Емил Димитров, в което искат на място да се изпратят експерти за оценка на разрушените бентове на реката и на опасните дървета, които трябва да се премахнат, за да се засадят нови. Самите те вече са участвали в еко-инициативи, а в момента подготвят мащабна акция по почистване на сметищата в селото. 

Инициативата за почистване на сметищата в селото

Добринка Бозева и Изабела Христева са седмокласнички в ОУ „Асен Златаров“ в пазарджишкото село Черногорово. Добринка участва в Центъра за създаване и внедряване на проекти, а приятелката й се включва в инициативите му. Последната е почистването на сметищата. "Мислим да започнем първо от реката и могилите, тъй като там има най-много боклуци. Първо помагаме на нашето село да е хубаво, а после и на природата", казва Изабела. 

Нерегламентираните сметища в селото са 8-9, обяснява кметът Димитър Вринчев: "Те са натрупвани през годините. Аз съм 1 година на служба, така го заварих.  Хората изхвърлят, има недостиг на контейнери и се изхвърля около тях. Потърсил съм съдействие от Община Пазарджик, но без резултат. Не разполагам със средства в кметството и за почистване."

За да не е еднократна инициативата по почистването, един от ръководителите на Центъра за проекти Емил Йорданов разказва, че вече се работи по образователна програма за разделно събиране на отпадъците: "Ние започнахме да обучаваме децата, защото те са проводника, чрез който тази информация ще достигне до семействата им. Когато децата са образовани и знаят как да разделят отпадъците, тяхното послание ще стигне до всеки".

Писмото до министъра на околната среда и водите Емил Димитров

За инициативата си децата и ръководителите им разказват в писмо до министъра на околната среда и водите Емил Димитров с копие до кмета на Пазарджик Тодор Попов и общинските съветници. "Искаме да им покажем, че и нашето село съществува, и то трябва да е красиво - като другите, да е забелязано от много хора", обяснява Добринка. 

В писмото се иска в Черногорово да дойдат и експерти, за да направят оценка на опасните дървета, които трябва да се премахнат, за да се засадят нови; както и помощ за възстановяване на бентовете на река Луда Яна. Според кмета Димитър Вринчев това е наложително, защото с годините бентът се е разрушил и нивото на водата спада. "И в дадени моменти ние оставаме без вода". 

Как се стига до идеята да се напише писмо

До идеята за писмо се стига след като ОбС Пазарджик в края на януари гласува „въздържал се“ и така лишава от възможността за участие в конкурс, обявен от екоминистерството и ПУДОС на тема „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“. Но макар и без възможност за участие в този конкурс, децата ще почистят любимото си Черногорово. Според Изабела: "Защото искаме да запазим селото с неговата красота." И според Добринка: "За да може селото ни да стане по-добро място за живеене и младите хора да предпочитат да живеят тук". 

Репортажът може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18