Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Човек сам определя сигурността си в интернет

Ролята на интернет в живота на човек се промени доста заради пандемията, тъй като “като хората премeстиха работните си места там” смята доцентът в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН Златогор Минчев. 

Според него хората трудно успяват да се откъснат от виртуалната реалност, а и някои от тях не искат.  Тук се намесват и фалшивите новини, които ”могат да бъдат наречени изместена реалност. Те остават възможността все пак на човек съзнателно да вярва или да не им вярва, като това е начин, по който може да се избяга от не особено приятна реалност.” 

“Технологиите ни оставят възможност да съпреживеем нещо или да изживеем нещо, но по-друг начин” - казва доцентът. 

“Нямаме много възможности за справяне с фалшивите новини или троловете. Можем да се доверим на изкуствения интелект и да инсталираме някоя програма, която да ни помага в откриванеto на зложелатели. Човекът в крайна сметка взима решенията” - подчертава специалистът.

Доцентът смята, че най-уаязвим човек става заради “информационното натоварване, което е генератор на един вид обществено зомбиране. Това ни подготвя за фалшиви новини, които ние иначе бихме забелязали.За да се предпазим трябва да минем към четене на книги или по-творчески знаимания, които да ни отдалчат от екрана.”

Той продължи с това, че постоянно натоварваме кратковременната си памет, с което правим мозъка по-мързелив и по този начин по-податлив към манипулации. “Интернет е жива екосистема и трябва да подхождаме към нея, като към жив организъм, тъй като тя постоянно се адаптира. Например в “Тик-Ток” подрастващото поколение е много активно, а пък разпространението на визуалната информация е около 1000 пъти по-бързо разпространима от текстовата, което позволява много по-лесни внушения, с някои недотам ясни цели.” 

Според Златогор Минчев определени забрани, които се налагат в социалните мрежи, представляващи един особен вид цензура “няма да имат друг ефект, освен да откажат хората да ползват тази социална мрежа и да отидат към дарк-уеба. Младите също няма да възприемат добре тази мярка, тъй като те са много по-демократично настроени”.

Киберексперта смята, че предстоящото машинно гласуване в България е стъпка напред в разчупването на изборния процес “ но по никакъв начин не е иновация”.

“Идеята на машинното гласуване е да се ускори процеса по броенето, а не да направи гласуването по-достъпно”.

Според Златогор Минчев електронното гласуване трябва да се случи, но това ще стане след най-малко 4-5 години, тъй като “първо трябва да се избие инвестицията от 50 милиона лева”. 

Още от категорията

Мантрата „процедура на инженеринг“ е грешна!

„ Лично аз съм много голям противник на тази мантра, която беше наложена по времето на кмета Иван Тотев – всичко да е на инженеринг. Нормалната процедура е най-напред да се направи проект. Когато имаш проект, можеш да влияеш на всички процеси. Когато заложиш на инженеринг, всичко зависи от фирмата, спечелила поръчката. А като спечелят..

публикувано на 10.05.21 в 15:52
Цветозар Томов

Най-важната задача пред ЦИК е да няма закъснения в графика

„Най-важното на старта на работата на новата комисия е да не допусне закъснения в графика, по който трябва да се вземат принципните решения, свързани с организацията на кампанията. Първите от тях трябва да бъдат взети още на 14 май. Ако всичко тръгне по график, би трябвало да не е от кой знае какво значение това, че частично е сменен състава на..

публикувано на 10.05.21 в 12:21
Калоян Методиев

Мнозинството от избирателите ще поискат стабилност след изборите

„След 11 юли мнозинството от избирателите ще поискат някаква форма на стабилност, защото това е целта на едно управление, на политиката – да решава проблеми, да създава някаква среда на сигурност и на развитие. А сме свидетели точно на обратното в момента – на процес на разместване на пластовете“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 10.05.21 в 11:49
Петко Георгиев

Орязването на бюджета на БНР е пълно безобразие

Журналистът Петко Георгиев коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив орязаното финансиране на БНР с близо 1 милион лева и политическата ситуация у нас. „Това е пълно безобразие. И поредното доказателство, че правителството / и не е първото такова/, което дава пари само за медиите, които смята за послушни. След като се раздадоха..

публикувано на 10.05.21 в 10:59

УНИЦЕФ подкрепя невербалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51