Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек сам определя сигурността си в интернет

Ролята на интернет в живота на човек се промени доста заради пандемията, тъй като “като хората премeстиха работните си места там” смята доцентът в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН Златогор Минчев. 

Според него хората трудно успяват да се откъснат от виртуалната реалност, а и някои от тях не искат.  Тук се намесват и фалшивите новини, които ”могат да бъдат наречени изместена реалност. Те остават възможността все пак на човек съзнателно да вярва или да не им вярва, като това е начин, по който може да се избяга от не особено приятна реалност.” 

“Технологиите ни оставят възможност да съпреживеем нещо или да изживеем нещо, но по-друг начин” - казва доцентът. 

“Нямаме много възможности за справяне с фалшивите новини или троловете. Можем да се доверим на изкуствения интелект и да инсталираме някоя програма, която да ни помага в откриванеto на зложелатели. Човекът в крайна сметка взима решенията” - подчертава специалистът.

Доцентът смята, че най-уаязвим човек става заради “информационното натоварване, което е генератор на един вид обществено зомбиране. Това ни подготвя за фалшиви новини, които ние иначе бихме забелязали.За да се предпазим трябва да минем към четене на книги или по-творчески знаимания, които да ни отдалчат от екрана.”

Той продължи с това, че постоянно натоварваме кратковременната си памет, с което правим мозъка по-мързелив и по този начин по-податлив към манипулации. “Интернет е жива екосистема и трябва да подхождаме към нея, като към жив организъм, тъй като тя постоянно се адаптира. Например в “Тик-Ток” подрастващото поколение е много активно, а пък разпространението на визуалната информация е около 1000 пъти по-бързо разпространима от текстовата, което позволява много по-лесни внушения, с някои недотам ясни цели.” 

Според Златогор Минчев определени забрани, които се налагат в социалните мрежи, представляващи един особен вид цензура “няма да имат друг ефект, освен да откажат хората да ползват тази социална мрежа и да отидат към дарк-уеба. Младите също няма да възприемат добре тази мярка, тъй като те са много по-демократично настроени”.

Киберексперта смята, че предстоящото машинно гласуване в България е стъпка напред в разчупването на изборния процес “ но по никакъв начин не е иновация”.

“Идеята на машинното гласуване е да се ускори процеса по броенето, а не да направи гласуването по-достъпно”.

Според Златогор Минчев електронното гласуване трябва да се случи, но това ще стане след най-малко 4-5 години, тъй като “първо трябва да се избие инвестицията от 50 милиона лева”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17