Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Помощ за уязвимите групи при пандемия

Още с настъпването на пандемията през пролетта на 2020-а година една част от българското обществото остана напълно беззащитна и уязвима в условията на всички рестрикции и ограничения. Без доходи за нормален живот и без грижа от страна на близки и роднини, уязвимите групи от хора разчитат на помощ от държавата, за да оцелеят. В помощ на тези социални дейности са програми, за които се получава финансиране от Европейския съюз.

В тази връзка правителството прие Решение, с което одобрява финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от ЕС за тази година. То подкрепя преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката - REACT-EU.

Средствата от REACT-EU за България за 2021 г. са в размер на 411,2 млн. евро. С част от сумата ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

През месец май 2020-а година беше прието важно административно облекчение за държавите-членки на ЕС. Чрез него е дадена възможност за по-бързото разпределяне на хранителните пакети, за да могат в разгара на пандемията най-нуждаещите се да имат храна, обясни евродепутатът Атидже Алиева - Вели, член на комисията по заетост и социални дейности.

Сегашното изменение е свързано с включване на средствата от инструмента REACT-EU. Те ще бъдат 47 млрд. евро на ниво ЕС. Това, което видях е, че за България са предвидени 39 млн. лева за 2021 година по линия на REACT-EU допълнително към тази програма. Хората, които се възползват от хранителните пакети и топлия обяд ще могат да продължат да използват тези услуги, които се предоставят“, обясни Алиева.

Средствата по REACT-EU се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г. Финансирането за тази година се разпределя между държавите членки въз основа на статистическите данни за брутен вътрешен продукт и заетост, публикувани през есента на 2020 г. Средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

Използването на стедствата от REACT-EU ще бъде доброволна за страните членки т.е. всяка държава членка на ЕС ще решава дали да добави средствата от Фонда за най-нуждаещите се хора. Ние в България сме решили, че ще изразходваме средствата, но не всяка държава членка ще го направи“, допълни евродепутатът Атидже Алиева – Вели.

И през тази година най-пострадалите в пандемията от COVID-19 ще продължат да получават топъл обяд. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ са осигурени над 12 млн. лв. по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Мая Луканова, гл.експерт в Отдел „Програмиране и подбор на операции“ към Агенция за социално подпомагане определи тази програма като успешен инструмент за подпомагане.

Тази помощ се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа, особено след обявеното на 13 март извънредно положение".

Според разчетите на Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган на програмата около 53 000 засегнати от кризата лица получават топъл обяд всеки работен ден.

От 1 януари до 30 септември 2021 година е осигурено финансиране от 37 млн. лева за предоставяне на топъл обяд по Оперативна програма за храни. Това стана възможно благодарение на решение на МС, с което управляващият орган в лицето на АСП  получи възможност за наддоговаряне на средствата. Тези средства ще бъдат възстановени от инициативата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата – механизмът REACT-EU", поясни Мая Луканова.

Допустимите целеви групи са хора без доходи или хора с доходи под линията на бедност. Всеки работен ден те получават супа, основно ястие и хляб и веднъж седмично десерт. От началото на пандемията механизмът е задействан във всичи общини в страната, припомня заместник-кметът „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив Георги Титюков.

„Община Пловдив е кандидатствала за 2700 души да подпомагаме с топъл обяд като в момента около 1700 души са се възползвали. Раздаването става в 12 трапезарии на територията на 6-те района на  град Пловдив. Така че имаме още 1000 свободни места. Който желае и отговаря на този основен критерий доходът да му е под 369 лева може да посети някои от районите на Пловдив по местоживеене и да поиска да се запише“, добави Титюков.

За да се даде възможност на повече уязвими хора да получават топла храна тази година бе удължен срокът за кандидатстване с проекти до 5 февруари. Едновременно с топлия обяд общните получават и съпътстваща подкрепа, изразяваща се в насочване на лицата към различни видове медицинска или социална подкрепа, насочване към мерки, финансирани от Европейския социален фонд или друга специфична подкрепа на лицата в условиата на продължителната социална изолация. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55