Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от ПГ "Гоце Делчев" реновират сами работилниците

"Водопроводчик" ще е новата специалност в професионалното училище

Образованието с новите моменти за учебната 2021/2022, заявките за специалности в контекста на търсенето от бизнеса. 

В програма "Точно днес" разговор с Бойка Борисова, директор на ПГ "Гоце Делчев" за единствената нова специалност от догодина в Пловдив, която е точно в тяхното училище, и за дуалните паралелки, както и за обучението по график. 

Само една ще е нова професия с прием след 7-ми клас – „Монтажник на ВиК мрежи“, която ще се изучава в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Другите дуални там са „Техник на автотранспортна техника“, „Спедитор“, „Строител монтажник“ и „Електромонтьор“ (за първи път). "Има очакване за паралелка електромобил и хибриден автомобил, защото това е бъдещето на автомобилите, имаме подкрепа и от вносители на електромобили", обясни Борисова.

Директорът обясни, че са стигнали до идеята за нова специалност на база сериозно проучване сред строителните фирми в Пловдив.

"Педагогическият съвет на училището получи подкрепа и от Строителната камара - Пловдив", допълни Борисова. 

"В момента се изглажда нова работилница с оборудване за 26 000 лева, по спечелен проект за дуално обучение, строителните паралелки ремонтират тази база, и то в часовете по практика", поясни Бойка Борисова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35