Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от ПГ "Гоце Делчев" реновират сами работилниците

"Водопроводчик" ще е новата специалност в професионалното училище

Образованието с новите моменти за учебната 2021/2022, заявките за специалности в контекста на търсенето от бизнеса. 

В програма "Точно днес" разговор с Бойка Борисова, директор на ПГ "Гоце Делчев" за единствената нова специалност от догодина в Пловдив, която е точно в тяхното училище, и за дуалните паралелки, както и за обучението по график. 

Само една ще е нова професия с прием след 7-ми клас – „Монтажник на ВиК мрежи“, която ще се изучава в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Другите дуални там са „Техник на автотранспортна техника“, „Спедитор“, „Строител монтажник“ и „Електромонтьор“ (за първи път). "Има очакване за паралелка електромобил и хибриден автомобил, защото това е бъдещето на автомобилите, имаме подкрепа и от вносители на електромобили", обясни Борисова.

Директорът обясни, че са стигнали до идеята за нова специалност на база сериозно проучване сред строителните фирми в Пловдив.

"Педагогическият съвет на училището получи подкрепа и от Строителната камара - Пловдив", допълни Борисова. 

"В момента се изглажда нова работилница с оборудване за 26 000 лева, по спечелен проект за дуално обучение, строителните паралелки ремонтират тази база, и то в часовете по практика", поясни Бойка Борисова.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39