Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учениците от ПГ "Гоце Делчев" реновират сами работилниците

"Водопроводчик" ще е новата специалност в професионалното училище

Образованието с новите моменти за учебната 2021/2022, заявките за специалности в контекста на търсенето от бизнеса. 

В програма "Точно днес" разговор с Бойка Борисова, директор на ПГ "Гоце Делчев" за единствената нова специалност от догодина в Пловдив, която е точно в тяхното училище, и за дуалните паралелки, както и за обучението по график. 

Само една ще е нова професия с прием след 7-ми клас – „Монтажник на ВиК мрежи“, която ще се изучава в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Другите дуални там са „Техник на автотранспортна техника“, „Спедитор“, „Строител монтажник“ и „Електромонтьор“ (за първи път). "Има очакване за паралелка електромобил и хибриден автомобил, защото това е бъдещето на автомобилите, имаме подкрепа и от вносители на електромобили", обясни Борисова.

Директорът обясни, че са стигнали до идеята за нова специалност на база сериозно проучване сред строителните фирми в Пловдив.

"Педагогическият съвет на училището получи подкрепа и от Строителната камара - Пловдив", допълни Борисова. 

"В момента се изглажда нова работилница с оборудване за 26 000 лева, по спечелен проект за дуално обучение, строителните паралелки ремонтират тази база, и то в часовете по практика", поясни Бойка Борисова.

Галерия

Още от категорията
Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, БСК.

Чуждите компании инвестират повече в дигитални умения

Все повече работодатели търсят служители с добри дигитални умения. В същото време обаче, повече от една трета от заетите имат само базови познания за работа с компютър. След като проблемът е описан, какви решения се предлагат - това питаме Томчо Томов от Българската стопанска камара. Той ръководи Националния център за оценка на компетенциите в..

публикувано на 05.06.23 в 15:03

Гешев потъва и се държи налудно, а ВСС минимизира щетите

Висшият съдебен съвет реши, че е допустимо искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То бе направено от четирима членове на прокурорската колегия на съвета с аргумента, че със свои изказвания Гешев уронва авторитета на съдебната власт. С Марин Божков от програма „Достъп до правосъдие“ говорим за това докъде може да стигне..

публикувано на 05.06.23 в 14:59

Хладната пролет може да понижи качеството на розовото масло

По-хладната пролет може да удължи периода на цъфтеж на розата и прибирането на цветовете й, но може и да доведе до по-ниско качество на маслото. Това обясни Надежда Шопова, асистент в секция „Климат“ в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН, по повод отражението на климатичните промени върху земеделието. Тя..

публикувано на 05.06.23 в 12:07

Кабинетът може да изкара над година, спойката е страхът

Кабинетът „Денков – Габриел“ може да бъде с по-дълъг хоризонт от 9 месеца. Няма да е 4 години, но е възможно да изкара година и половина. Това коментира журналистът Любомир Минчев и добави, че дружбата между двете първи политически сили ще продължи да се укрепва на фона на политическата ситуация.  Причината е спойката, която е страхът от..

публикувано на 05.06.23 в 11:32

Рамковият договор да гарантира компенсиране на инфлацията

В новия рамков договор Българският лекарски съюз поставя преди всичко акцент върху принципите, като най-важният е адекватно финансиране, което да компенсира инфлацията и цените на енергоносителите, защото от те са тясно свързани с предоставяната услуга.  Това коментира в предаването „Точно днес“  д-р Георги Цигаровски председател на Районната..

публикувано на 05.06.23 в 10:51