Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Март ще се държи като февруари

“Това са последните студове за февруари, тези минусови температури, които наблюдаваме през последните дни няма да се отбелязват вече” това каза за интервю пред Радио Пловдив синоптикът Петър Янков 

Температурите в сутрешните часове ще се движат средно между -5 и един два градуса, прогнозира синоптикът, като се  очакват се нови валежи. “Утре в Тракия ще вали дъжд и сняг, но нова снежна покрива трудно ще се образува. Бързо ще се топи снегът. 

Следващият валеж ще е в събота късно следобед и вечерта, като ще бъде отново от дъжд и сняг. 

“От неделя започва постепенно повишаване на температурите, като в Пловдив следващата седмица ще бъдат регистрирани температури над 10 градуса.” 

Трайната тенденция е към затопляне и по-сухо време. 

“Пловдив държи едно първенство в населените места” споделя Петър Янков.

“Някъде около 4ти февруари 1950г са регистрирани -30 градуса, така че тези студове през тази зима са ниски за съответния период. В дългосрочен план времето е по-топло от нормалното.“

Синоптикът предупреждава, че “последните прогнози за март месец са по-студено време с повече валежи от сняг, така че може да се каже, че март ще се държи като февруари”. 

Март ще започне с високи температури, но бързо ще се понижат. 

“Пловдив е район с най-много синоптици на глава от населението, затова си позволявам да коментирам по-професионално” - каза Петър Янков 

“Снеговалежите, които обхванаха Гърция и Турция са рядко явление, но за метеорологичните процеси граници няма. Конкретно този студен пренос получи зелена светлина и дори Стара планина не успя да го спре. Затова станахме свидетели на валежи дори над Северна Африка и Арабския полуостров” - коментира синоптикът   

“Много от понятията, които се ползват от европейските синоптици са специфичните за техните региони. Опасно ниски температури и обилни снеговалежи нямат същото значение, каквото имат тук. Тези понятия трябва да бъдат актуализирани” смята Петър Янков. 

Що се отнася до глобалното затопляне, синоптикът не смята, че то може да се усети на Балканите, тъй като тук температурните амплитуди стига до седемдесет градуса. “То се усеща в крайните северни ширини, над петдесетия градус".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32