Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нас и за времето, в което сме „Точно днес“

Помним ли написаното  през 1871 г. от Апостола: „ Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“ , тефтерчето, броят на маслините, четирите въпросителни ? И само цитати ли са, вече, или са пред нас ????

В деня, когато отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата, ще чуем 10-класничката Ева-Йоана Стаматова от Образцова математическата гимназия  „Акад. Кирил Попов”- Пловдив. Нейно ще бъде словото на поклонението пред паметника на Васил Левски  на централната алея на Бунрджика.

Още от деня:

10 000  души в цялата страна се очаква да бъдат ваксинирани  днес. А в  Пловдив – 1000  души от различни възрасти и групи, и членовете на двете Районни избирателни комисии за Пловдив град и област.  Как започва имунизацията ще научим от директното включване на Любомира Разпопова от РЗИ  -Пловдив.  

За първи път  приемни изпити онлайн се провеждат в Аграрния университет в Пловдив. Първият изпит е точно днес.  За кандидат-студентската кампания  със заместник ректора доц. Боряна Иванова разговаря Живка Танчева.

Рубриката „Рестартирай Европа“ е за плановете на Европейския съюз , свързани с висшето образование. В репортажа на  Никола Николов  са включени и истории на български студенти в Германия и Англия.  

Марияна Секулова от образователния екип на Младежки център Пловдив разказва за събитие от деня в платформата Zoom, посветено на „някои неподозирани качества на храната и на водата“.  Провежда се като част от проекта „Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие“.

За книгите, игрите, мистериите и изборите, които правим: в зона Култура представяме романът „Островът в небето“, издание на Жанет 45 от Антон Борисов. След четири години в Берлин, където учи психология, и магистратура в Лондон, той се завръща през януари в България.  

В „Добро утро, ден“ е срещата с бизнесмена Атнас Цветков изкушен в зората на демокрацията от политиката.  

„Точно днес“. Петък 19 февруари. От 6 до 9.30




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30