Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фейсбук и Гугъл са вече медийни диктатори

| обновено на 19.02.21 в 16:54


Решението  на Австралия да въведе нов закон за медийното договаряне, според който социалните мрежи да плащат на издателите за медийното съдържание, което се качва на техните платформи, предизвика огромен обществен отзвук. 

Прецедентът е резултат от един вече дългогодишен проблем – тоа, че медиите вече искат заплащане от големите социални мрежи за новинарското съдържение, което се публикува на техните носители.

От своя страна пък ФБ отказа да преговаря за това, като в отговор ограничи достъпа в мрежата си до медийно съдържание, което качват австралийски издатели. Според мрежата, те дори популяризират тяхното съдържание и улесняват читателския достъп.

За всеки труд се полага възнаграждение, по принцип, коментира темата известният журналист Емил Спахийски. 

Това което се случи, е една много бърза револйция на социалните мрежи, интернет доставчици и търсачките,  които изведнъж станаха като един хипермаркет на  търговската услуга „Информация“. Тя обаче освен това е и много важна социална дейност, казва той. 

По думите му, колкото е по сериозна и обективна една журналистика, толкова по-скъпо струва нейният продукт. Най-малкото за издръжка и търсене.  Например, едно сериозно разследване, може да трае половин и дори цяла година, с ангажиран сериозен ресурс от  хора и пари. В един момент обаче, то попада във Фейсбук или Гугъл, то веднага се мултиплицира, цитира и препечатва от много сайтове, но никой от тях в крайна сметка не е собственик на труда и продукта.

Вече става една патология в потока на информация.  В него има едни монополисти – големите социални мрежи и търсачки. Те уж казват, че популяризират продукта, но от друга страна, търговският дивидент остава за тях.  Например, ако не им се плати за публикуването на определено място на дадена статия, те просто я забиват в „десета глуха“  и никой няма да я прочете.

Поведението на големите интернет корпорации е изключително лицемерно и не случайно те станаха милиардери, защото хиляди журналисти по света работят, за да им изкарват тези пари.

В резултат – по света фалираха големи медийни институции на свободното слово заради този проблем.

Затова Австралийското правителство решава тези глобални мрежи да заплащат по договори с местните медийни компании за съдържанието, което се публикува на техните платформи.

Засега ФБ отказва, но пък Майкрософт приемат. Те са наясно, че ако Австралия отпадне от техния пакет, това означава и че техните акции рязко  ще спаднат.

Тук не говорим за свобода на ограничаването на интернет информацията.

За това пък Фейсбук и Гугъл вече са едни диктатори на пазара. Те даже диктуват свободата на словото – не може да кажете нещо, което мислите свободно, защото ще бъдете забранен, по тяхна преценка.

Дори в България би трябвало тези компании да бъдат глобявани чисто монополно.

Как би се защитила България? – За съжаление ЕС не действа толкова настоятелно. А това вече е необхоздимо, тъй като медиите буквално са изправени на стената за разстрел.  Вижте само колко вестници имаше преди 10 години и колко останаха сега.

Свободата на словото е вече тотално ограничена, но в случая заради пазарните принуди, коментира Емил Спахийски


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59