Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Пловдив произнасят поетичен стих, преведен на 24 езика

Международният ден на майчиния език в Пловдив ще бъде отбелязан с цитат на суфисткия поет и мистик Юнус Емре. Традиционната инициатива за отбелязване на 21 февруари е на Българско-турския литературен клуб и с подкрепа на Клуба на консулите в града под тепетата.

Стихът на Емре “Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта. Душата е дом за приятел, дойдох души да градя” ще бъде произнесен на 24 езика.

Заради епидемичната обстановка събитието ще се проведе онлайн, като ще бъде излъчено на фейсбук страницата на Генералното консулство на Република Турция. Генералният консул Хюсеин Ергани обясни, че тази година е обявена от ЮНЕСКО за година на Юнус Емре по повод 700 годишни от неговата смърт.

21 февруари е приет за Международен ден на майчиния език през 1999 година от ЮНЕСКО и признат през 2002 година и от Организацията на обединените нации. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш. Днес в света се говори на повече от 6500 езика. Половината от тях са застрашени от изчезване и това е тенденция, която се наблюдава навсякъде по света. 96% от езиците се говорят от 4% от населението, а на всеки две седмици изчезва по език.


Още от категорията

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

обновено на 27.02.21 в 08:24

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „ София филм фест “, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март. „ София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

"Мюзикъли от Холивуд" в концерт на Пловдивската опера

Гала концерт "Мюзикълите на Холивуд" ще се състои в Градския дом на културата в два поредни дни - този петък и събота.  В него са включени  фрагменти с н ай-доброто от мюзикълите, превърнали се във филмови класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча","Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Работилница за мартеници стартира в Стария град

Работилница за мартеници отваря врати в Стария Пловдив. Началото ще бъде поставено днес в къща Стамболян от  Ванина Костадинова - директор на „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Организаторите канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. да заплитат..

публикувано на 26.02.21 в 06:47

Изложбата "Претвореното сътворено" гостува в Смолян

Изложбата "Претвореното сътворено" на Националния исторически музей ще бъде представена в залите на Регионалния исторически музей в Смолян. Експозицията гостува от днес в града по повод на 3 март.  Тя показва умалени макети на традиционни български носии, изработени в края на XX в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ...

публикувано на 26.02.21 в 06:21