Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ако това беше твоят дом, щеше ли да хвърлиш на земята?“


Сдружение БГ Бъди активен ще проведе социален експеримент в рамките на 4 дни в Пловдив, като постави т. нар. “Градска всекидневна”  в самия център на града. Стаята ще играе ролята на социален активатор и  ще представлява всекидневна, в реален размер–20 кв.м и напълно оборудвана и готова за ползване. Стаята ще бъде инсталирана в централната градска част на метри от Пощата, в центъра на голям пътникопоток,а реакциите на хората ще бъдат заснети със  скрита камера.

В рамките на експеримента пространството ще бъде изкуствено да замърсено с отпадъци - такива, каквито хората постоянно оставят в природата и общите градски площи: опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други Чрез този акт сдружението иска да обърне внимание на хората към тяхната роля за опазване на околната среда, с цел да работи в посока промяна на нагласи и навици към замърсяването в града и природата.

Градските пространства са нашите общи домове. В тях ние общуваме, консумираме храна, спортуваме, играем с децата. Често съществува огромно разминаване в грижите, които гражданите полагат за своя личен дом, и грижите за нашата обща всекидневна – градът. Градските пространства редовно биват замърсявани с отпадъци като фасове, опаковки от храни и напитки и други.

В проучване, което БГ Бъди активен проведе през 2020-та, гражданите декларираха високата степен на информираност по проблемите на околната среда и отдават значимост на нейната защита – над 85% информираност  и над 96% загриженост. За сравнение с друго проучване от 2019-та,  на отговора на въпроса: „Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад “ докладът отчита спад с 5,6% като през 2019 г. 11,3% от анкетираните се самодекларират, че често изхвърлят боклука си, което намалява до 5,7% през 2020 г. Докладът посочи още по-сериозно намаление от 9,7% в изхвърлянето на отпадъци свързани от вида пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г.  13,7% от анкетираните се самодекларират, а през 2020 г. процентът вече е спаднал до 4%.

Контраст с предното твърдение правят данните събрани във връзка с реакциите на гражданите, когато станат свидетели на  неправомерно изхвърляне на отпадъци. През 2019-та сравнителното изследване потвърди регистрираната през 2019 г. в Пловдив връзка между гражданската активност и личната ангажираност с опазването на околната среда – най-непримирими към безразборното изхвърляне на отпадъците са всъщност най-ангажираните с опазването на чистотата и околната среда граждани в изследваните градове. През 2020-та обаче, анализът на данните по този индикатор регистрира статистически значима разлика спрямо предходната година, като делът на гражданите на Пловдив, които не реагират когато станат свидетели на неправомерно изхвърляне на отпадъци отбелязва нарастване с почти 8% (!).

“Градска всекидневна” е в отличителния бранд жълт цвят на проект Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма на сдружението _Място България. Вече 5-та година БГ Бъди активен работи по програмата за промяна на нагласите на гражданите към средата около тях и за промяна и облагородяване на средата чрез активизиране на местните общности и създаване на устойчиви партньорства.

Жълтата стая е вдъхновена от  артиста Eddy Kaiser и неговата URBAN LIVING ROOM (Градска всекидневна).

Разговаряме с Румяна Киризиева - мениджър комуникации и ПР на БГ Бъди активен.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Душан Керкез

"Ботев" и "Марибор" с пресконференции ден преди мача

"Ботев" (Пловдив) и "Марибор" ще проведат своите официални пресконференции преди сблъсъка помежду им от първи квалификационен кръг на Лига Европа. И двете медийни събития ще се състоят на 10 юли, сряда, на стадион „Христо Ботев“ в залата за пресконференции под трибуна "Изток".  Пръв пред журналисти и фотографи в 18:30 часа ще застане треньорът на..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк

"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече  подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..

публикувано на 08.07.24 в 16:06

"Ботев" продаде Уме Емануел на ФК "Цюрих"

"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер.  Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..

публикувано на 08.07.24 в 15:17
Пламена Миткова

Пламена Миткова втора в Диамантената лига в Париж

Пловдивчанката Пламена Миткова завърши на второ място в дебюта си в Диамантената лига. В поредната спирка от надпреварата - този път във френската столица Париж, световната ни шампионка за девойки до 20 г. остана на 4 см от победителката Лариса Япикино от Италия. Българката постигна резултат 6.78 от втория си опит, докато Япикино, която е сребърна..

публикувано на 08.07.24 в 12:46

Падна 37-годишния рекорд на Стефка Костадинова

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 година, официално падна. Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На Диамантената лига в Париж Магучих скочи 210..

публикувано на 08.07.24 в 09:47