Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С мартеници "Точно днес"

Няма разделение поне по обичта към този ден и ритуала с връзването на мартеница - за здраве в очакване на пролетта. Тя идва ва 22 март, малко преди обяд, а дали времето през месеца ще е лесна или по - трудна раздяла със зимата ще чуем в месечната прогноза на НИМХ рано сутринта. Рано ще си кажем и Честита баба Марта с всички гости на предаването и с майсторката на мартеници Пепи Ставрева, която пази автентичния вид на този амулет.

И още в предаването:

Избори, листи, имена и послания за и от Пловдив - разговор с журналиста Любомир Минчев и с професора по пиар Любомир Караджов. И тестът от община Баните, където в понеделник очакват нов кмет след проведения частичен вот.

Ваксини, лични лекари и зелени коридори - д-р Александър Калайджиев и д-р Аргир Аргиров - зам.- директор на РЗИ Пловдив. Накъде пътува последната пратка от 4 700 дози за област Пловдив.

Да хапнем навън, да хийнем по нещо - от 1 март са възможни предложения. Ресторантите отварят. Във времето за сутрешно кафе ще бъдем в едно от цетралните пловдивски заведения за разговор с управителя Теодор Атов.

Може и да не замирише на рози тази година, казат в предаването производитери и преработватели от Карловско, чиито поминък е в ковид - колапс.

В зона "Култура" поздрав към Младежкитя дом в Пазарджик за Деня на любителското творчество и за 50- тия рожден ден, в който подаръците ще са и за зрителите. Говорим с директора Нина Церовска.

"Добро утро, ден!" тази седмица е поздрав от агроексперта и производител Красимир Кумчев.

 

Още от категорията

"Ден след ден" между третата ковид-вълна и първата на нов кабинет

На 22 април в "Ден след ден" ще плаваме с темите между третата ковид-вълна и първата на нов кабинет. Ето така: Здравният министър в оставка обяви удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец май и излизане на страната ни от третата вълна на коронавируса. Затова ще започнем предаването ни с тази тема. С проф. Ива Христова,..

обновено на 22.04.21 в 14:42

"Добро утро, Ден!" с доц. Димо Чешмеджиев

Историк, специалист по средновековна история, доцент в ПУ „Паисий Хлендарски“ по теория и история на културата и професор в Кирило- Методиевския център на БАН, където изследва проблемите на средновековната църква и култура. Тази седмица Димо Чешмеджиев ни прие в своя ден и  разговорът с него кръстосва от българския манталитет до вицовете за..

обновено на 22.04.21 в 13:55

"Вход свободен" за възпитание без крясъци и наказания

Днес ще говорим за това как детето да ни чува, без да крещим и без да го наказваме. Това е темата и на един безплатен уебинар, който предстои на 25-ти април. Ще ви срещнем с Екатерина Велева – консултант на родители с деца от 2 до 7 годишна възраст. Тя ще ни даде отговори на много въпроси, сред които са: "Защо детето не ни чува, когато крещим? и Защо..

обновено на 22.04.21 в 09:26

"Точно днес" за земното и други притегляния

На 22 април говорим за Деня на земята с отношението, което заслужава по време на пандемия. Обществото все още се пита как ще преборим вируса, така че да не вредим.  Разговор за инициативите на община Родопи в село Марково с кмета Десислава Терзиева . Тя ще разкаже и за предстоящите празници за стогодишния юбилей на Основно училище "Св. Св. Кирил и..

публикувано на 21.04.21 в 15:24

Под пара „Ден след ден“

ГЕРБ най- вероятно ще върне мандата за съставяне на правителство, след като получи откази за преговори от Демократична България и Има такъв народ. Едва ли, обаче, парата ще бъде изпусната. Напротив! Всички ще чакаме решенията на Има такъв народ, ще четем между редовете кратките им изявления, включително с паузите и многоточията в тях. В..

публикувано на 21.04.21 в 14:32