Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За бегачите на кратки разстояния „Точно днес“

От четиригодишно, депутатското време се скъси  до месец. И се превърна в кандидатдепутатско. И всички вкупом се превърнаха в бегачи на кратки разстояния, за които  остава  само месец до изборния ден.  С нови герои - според социолозите с поне две сигурни нови формации в Народното събрание и с леки корекции при познатите нови/стари партийни дами и господа и странни/дали коалиции.

Днес ще гледаме епизода с тегленето на жребия за номерата на бюлетините за партиите и коалициите, предизвиквал досега от комични до почти метафизични тълкувания. И ще питаме за избора на водачи на листи и за други изборни въпросителни.  На границата между края на настоящия парламент и началото на предизборната кампания, как коментира ситуацията политологът доц. Иво Инджов.

В Пловдив няма зелени коридори, личните лекари нямат ваксина, а изобщо  колко от тях имаха? Какво  питат пациентите джипитата си?  А кои въпроси на джипитата остават без отговор? Ще чуем общопрактикуващия лекар от ІІ-ро  ДКЦ в Пловдив д-р Николай Влахов. С него ще говорим и за наблюденията му като лекар за ситуацията в Танзания и Занзибар, обявени за зони без зарази.

Какво е отношението ни  към боклуците като резултат от  социалния експерименат, наречен “Градска всекидневна” на Сдружение „Бъди активен“. В продължение на 4 дни в  центъра на Пловдив,  беше монтирана  инсталация - изкуствено замърсена стая с фасове, хартийки и др.- т.н. „градската всекидневна“ и реакциите на хората.  Експериментът продължава в Асеновград. Разговор с Румяна Киризиева от Сдружението.  

В проекта "Рестартирай Европа" репортажът на Екатерина Костова  е за младжаката безработица в ЕС и в резултат на епидемията и справянето с нея. 

Историкът проф. Пламен Павлов е един от авторите на  книгата  "Владетелите на България". Кои са те, от древните траки и  кановете,  до царете и цариците, от легендите до реалността.  Дава отговор и на въпроси като:  Кое е най-старото открито златно съкровище в света и какво е общото между него и Варненския халколитен некропол, кои са поводите за възхита и падение в историята ни.  

В „Добро утро, ден!“ гостува  агробизнесменът Красимир Кумчев.  


Още от категорията

По делничната спирала "Точно днес"

Политическите страсти не утихват. Навлизаме ли в политическа криза и ще се превърне ли страната в държава без стабилна изпълнителна власт за определен период от време? Търсим отговорите в утрото на 23 април, а наш събеседник по темата ще бъде Димитър Аврамов . И още теми в развитие: Депутатите с първи стъпки за промяна на..

публикувано на 22.04.21 в 16:14

"Ден след ден" м/у третата ковид вълна и първата на нов кабинет

На 22 април в "Ден след ден" ще плаваме с темите между третата ковид вълна и първата на нов кабинет. Ето така: Здравният министър в оставка обяви удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец май и излизане на страната ни от третата вълна на коронавируса. Затова ще започнем предаването ни с тази тема. С проф. Ива Христова,..

обновено на 22.04.21 в 14:42

"Добро утро, Ден!" с доц. Димо Чешмеджиев

Историк, специалист по средновековна история, доцент в ПУ „Паисий Хлендарски“ по теория и история на културата и професор в Кирило- Методиевския център на БАН, където изследва проблемите на средновековната църква и култура. Тази седмица Димо Чешмеджиев ни прие в своя ден и  разговорът с него кръстосва от българския манталитет до вицовете за..

обновено на 22.04.21 в 13:55

"Вход свободен" за възпитание без крясъци и наказания

Днес ще говорим за това как детето да ни чува, без да крещим и без да го наказваме. Това е темата и на един безплатен уебинар, който предстои на 25-ти април. Ще ви срещнем с Екатерина Велева – консултант на родители с деца от 2 до 7 годишна възраст. Тя ще ни даде отговори на много въпроси, сред които са: "Защо детето не ни чува, когато крещим? и Защо..

обновено на 22.04.21 в 09:26

"Точно днес" за земното и други притегляния

На 22 април говорим за Деня на земята с отношението, което заслужава по време на пандемия. Обществото все още се пита как ще преборим вируса, така че да не вредим.  Разговор за инициативите на община Родопи в село Марково с кмета Десислава Терзиева . Тя ще разкаже и за предстоящите празници за стогодишния юбилей на Основно училище "Св. Св. Кирил и..

публикувано на 21.04.21 в 15:24