Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отвори врати най-новата галерия-музей в Пловдив

13
Димитър Георгиев в галерията, която носи името му
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

С над 300 творби на стари български майстори на четката и скулптурата отваря врати най-новата галерия в Пловдив, която ще е едновременно и музей. Тя носи името на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев, известен меценат на изкуството под тепетата. 

Картини на Златю Бояджиев, Димитър Гюдженов, Цанко Лавренов, Иван Милев, Борис Георгиев и Борис Михайлов са само част от палитрата майстори на четката, чиито картини могат да се видят от днес в най-новата галерия в Пловдив – „Димитър Георгиев“. Всички над 300 творби в нея са от личната колекция на мецената, чието име тя носи. 

Тук може да се видят ранна картина на Христо Явашев и единственият бюст на Иван Вазов от скулпотора  Андрей Николов, запазил подписа на патриарха на българската литература. Събирани повече от 30 години, творбите са подредени във възрожденската къща на д-р Рашко Петров в подножието на Стария град, която пловдивчани помнят като обреден дом. За Димитър Георгиев това е най-подходящото място за галерията, която ще работи и като музей, затова и ще се нарича музейна галерия. 

"Нали знаете, в музеите не се продава. Това са така наречените стари майстори - да не ги крием по сейфовете, а да ги направим достояние на хората" - споделя Георгиев.

Тук ще се правят и културни събития. За целта в централната зала вече е позициониран роял. А експозицията, след която ще се представят и други изложби от личната колекция на Димитър Георгиев, очакват ценителите на изкуството във всеки ден без понеделник. 

Репортаж може да чуете в звуковия файл, а на 3-март в предаването "Ден след ден" - още за духа на картините. 

Още от категорията

В понеделник Епископската базилика отваря врати за посетители

Официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април,  денят в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на  културата. Потънала в праха на времето, тя е открита за науката през 80 те години на миналия век при строителството на подлеза под Централна поща. След първоначалното проучване част от..

публикувано на 15.04.21 в 22:38

"Извънредни мисли" - в по-умерени тонове

„В живота се случва всичко“ е максима, която всеки съзнава, но на малцина е помогнала да преодолеят  застигналата  ги  трудност или трагедия. Последната година затвърди чрез непрестанно повтаряне този рефрен, изричан като мантра не само от устите ни, но пулсиращ неизменно във времето, в ежедневието, просмукващ се в живота ни изцяло, и..

обновено на 15.04.21 в 14:28

Дружеството на пловдивските художници представя "Цветове"

Дружеството на пловдивските художници открива  колективната си пролетна експозиция „Цветове“ в изложбената зала  „2019“  на ул. Гладстон“ 32. Тя се провежда по традиция в навечерието на Великденските празници като част от Културния календар на Пловдив. Изложбата, с участието на над 60 творци, може да бъде видяна до 14 май при спазване на..

публикувано на 15.04.21 в 12:58

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес.  Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни.  Малко повече от две седмици преди..

публикувано на 15.04.21 в 07:36

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22