Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Точно днес“ – за историческите уроци и за свободата днес

Снимка: Иво Чолаков

Националният празник на България ще бъде отбелязан тържествено днес. Трети март – ден на преклонение към подвига на героите, величието, смелостта и историческите уроци, които трябва да помним днес. Наш събеседник ще бъде Видин Сукарев, историк от Регионалния исторически музей в Пловдив.

За свободата днес, за нейната цена и за паметта ще говорим с доктор Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

Как пловдивчани ще отбележат 3 март и какво е за тях тази дата? Никола Николов ще ни представи тяхната гледна точка.

Проследяваме и инициативата „Пробуждане с хоро“, която приканва всички българи да обединят своите чувства, воля и дух. Как Пловдив се включва в нея? Това ще научим от Александър Алексиев от фолклорен танцов клуб „Шарената гайда“.

И още теми в утрото на 3 март:

За проблемите с реализирането на "зелените коридори" и за нарастване броя на заразените с Covid-19 ще говорим с  доктор Костадин Чифлигаров, заместник-председател на Лекарски съюз-Пловдив.

Пандемията от Covid-19 със сигурност ще рефлектира и върху предстоящата предизборна кампания и вота на 4 април. Какви мерки се предприемат и колко партии и коалиции ще се състезават в Пловдив град и Пловдив област? Председателите на 16-та и 17-та РИК Илиян Иванов и Дарина Тодорова ще са наши събеседници по темата.

В рубриката „ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ“ Пламен Асенов ще представи втората част от историята за Томас Ман.

Преди всичко това – в „Добро утро, ден!“ гостува агробизнесменът Красимир Кумчев. 


Още от категорията

"Ден след ден" между третата ковид-вълна и първата на нов кабинет

На 22 април в "Ден след ден" ще плаваме с темите между третата ковид-вълна и първата на нов кабинет. Ето така: Здравният министър в оставка обяви удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец май и излизане на страната ни от третата вълна на коронавируса. Затова ще започнем предаването ни с тази тема. С проф. Ива Христова,..

обновено на 22.04.21 в 14:42

"Добро утро, Ден!" с доц. Димо Чешмеджиев

Историк, специалист по средновековна история, доцент в ПУ „Паисий Хлендарски“ по теория и история на културата и професор в Кирило- Методиевския център на БАН, където изследва проблемите на средновековната църква и култура. Тази седмица Димо Чешмеджиев ни прие в своя ден и  разговорът с него кръстосва от българския манталитет до вицовете за..

обновено на 22.04.21 в 13:55

"Вход свободен" за възпитание без крясъци и наказания

Днес ще говорим за това как детето да ни чува, без да крещим и без да го наказваме. Това е темата и на един безплатен уебинар, който предстои на 25-ти април. Ще ви срещнем с Екатерина Велева – консултант на родители с деца от 2 до 7 годишна възраст. Тя ще ни даде отговори на много въпроси, сред които са: "Защо детето не ни чува, когато крещим? и Защо..

обновено на 22.04.21 в 09:26

"Точно днес" за земното и други притегляния

На 22 април говорим за Деня на земята с отношението, което заслужава по време на пандемия. Обществото все още се пита как ще преборим вируса, така че да не вредим.  Разговор за инициативите на община Родопи в село Марково с кмета Десислава Терзиева . Тя ще разкаже и за предстоящите празници за стогодишния юбилей на Основно училище "Св. Св. Кирил и..

публикувано на 21.04.21 в 15:24

Под пара „Ден след ден“

ГЕРБ най- вероятно ще върне мандата за съставяне на правителство, след като получи откази за преговори от Демократична България и Има такъв народ. Едва ли, обаче, парата ще бъде изпусната. Напротив! Всички ще чакаме решенията на Има такъв народ, ще четем между редовете кратките им изявления, включително с паузите и многоточията в тях. В..

публикувано на 21.04.21 в 14:32