Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ден след ден" за свободата у нас и където и да сме по света

На 3-ти март
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

На националния празник 3-ти март в следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ разказваме:

Как отбелязва Деня на освобождението Пловдив с репортаж от честванията на Стоян Терзиев.

За духа на свободата в картините на старите български майстори на четката и на чужденците, свързали живота и изкуството си със следосвобожденска България в история за откриването на най-новата музейна галерия в Пловдив.

За новия документален филм "Мост между поколенията", посветен на умиращото българско село и хората от изчезващ вид - разговорът в ефир ще е с един от създателите му Найден Индерлийски. 

За общата инициатива 3-ти март да се чества три дни онлайн в 5 европейски столици – ще включим по телефона представителите на Българските културни центрове в Берлин и Рим Борислав Петранов и Жана Яковлева. 

А за огнищата на българската култура и в другите 3 столици на акцията – Братислава, Будапеща и Прага ще чуем и представителите на културните центрове в тях Ваня Радева, Пламен Пейков и Галя Тодорова. 

Започваме след новините в 15 часа и ще бъдем с вас до вестите в 17. Слушайте ни, където и да сте по света. И честит празник!

Още от категорията

От малките крачки - до политиките - "Точно днес"

Часовникът започна да скъсява времето на следизборния вакуум. Президентът връчи първия проучвателен мандат за съставяне на Кабинет на ГЕРБ-СДС.  И независимо, че номинираният  за премиер Даниел Митов се ангажира съставът на Правителството да стане ясен в следващите дни, ранен и опериран, премиерът в оставка обяви от болницата имената на..

публикувано на 20.04.21 в 17:09

Ново и старо "Ден след ден"

Новото правителство, което и да е то, ще трябва да внесе Националния план за възстановяване, по който се очакват значителни средства за страната ни. Според председателя  на Асоциацията на индустриалния капитал в България  Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства,за да освободи безвъзмезден ресурс за индустрията...

обновено на 20.04.21 в 15:12

"Добро утро, Ден!" с доц. Димо Чешмеджиев

Историк, специалист по средновековна история, доцент в ПУ „Паисий Хлендарски“ по теория и история на културата и професор в Кирило- Методиевския център на БАН, където изследва проблемите на средновековната църква и култура. Тази седмица Димо Чешмеджиев ни прие в своя ден и  разговорът с него кръстосва от българския манталитет до вицовете за..

обновено на 20.04.21 в 14:00

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 20.04.21 в 14:00

"Вход свободен" - за отсъствието на родителите от света на детето

Защо общуваме, с кого общуваме, как общуваме, умеем ли да общуваме, можем ли да подобрим комуникативните си умения? Общувенето е едно от най-важните неща за нас, хората, а повече за него и за гъвкавостта в общуването ще научим от Мария Чавдарова- треньор по обучение чрез преживяване. Родителите на всяко дете имат основна роля във формирането на..

обновено на 20.04.21 в 09:35