Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История в картините, освобожденски дух в експозицията

Бюстът на Иван Вазов от скулптора Андрей Новаков
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

"Зад всяка картина стои история. Може да се напише цял роман". Това казва пловдивският бизнесмен Димитър Георгиев, когото местните свързват с културното меценатство под тепетата. С част от личната си колекция, събирана в продължение на 30 години, той отвори галерия, която ще действа като музей и ще носи неговото име. 

В експозицията, с която започва да се пише историята на новата галерия, няма живи автори, с изключение на няколко скулптора. Тук могат да се видят не само картини на Златю Бояджиев, Димитър Гюдженов, Цанко Лавренов, Иван Милев, Борис Георгиев и Борис Михайлов, на ранния Христо Явашев и единственият бюст на Иван Вазов от скулпотора  Андрей Николов, запазил подписа на патриарха на българската литература. А и творби на чужденци, свързали живота и изкуството си със следосвобожденска България. 

"Парадоксално или не, те са част от течението "Родно изкуство" - разказва художничката и изкуствовед Вихра Григорова, като посочва Ян Мърквичка.  

Именно на Григорова е идеята творбите в галерията да са подредени не по хронология, а според темите, вълнували създателите им. В залите, запазила духа на Възраждането с обзавеждането, дърворезбата и рисуваната коприна по таваните, има и не често срещаните портрети на майки, картини с военна тематика, скулптура и керамика, допълва арт мениджърът на галерията проф.д-р Емилия Константинова.  

По думите й, роялът в централната зала,  е от клас, непоръчван у нас от 40 години. Сега той очаква музикантите да оживят картините. А цялото пространство да се насити с разлчини културни събития, сред които и литературни четения. 

А защо изборът за официалното отваряне на вратите на новата галерия с картини на старите български майстори на 3-ти март Димитър Георгиев отгаваря така: "За да ни е хубаво на душата. За да се чувстваме горди не само с нашия национален празник, а да издирваме, да реставрираме, да опазваме и да ги изложим. Да не ги крием по сейфовете и депата, а да ги направим достояние на хората, които обичат това изкуство".

Репортаж с още истории за картините в експозицията и духа на освобождението в тях може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01