Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чисто и бяло "Ден след ден"

Снимка: btvnovinite.bg

Застрашени ли са от пътна блокада велинградските села Цветино и Абланица след активирало се свлачище? Защо е пропуснат строежът на подпорна стена по новоизградения преди две години път с близо 3 млн. лв. от фонд „Земеделие“? Какви превантивни мерки взема община Велинград - питаме кмета Костадин Коев.

Расте броят на заразените с коронавирус в Пазарджишка област и тя трайно се задържа в червената Ковид-зона. Здравната система в областта обаче засега се справя, въпреки динамично променящата се ситуация. Каква е статистиката и предприетите мерки – днешното заседание на Областния кризисен щаб в Пазарджик проследи Иванка Петкова.

Как ще гласуват имащите на право на глас, които към 4 април са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация? За възможността за пускане на бюлетина в подвижна урна и условията да има мобилни избирателни секции Милен Ангелов разговаря със социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

Пандемията в числа – колко струва на страната ни кризата с коронавируса? Какви бяха прогнозите преди почти година и какво се сбъдна до днес? Остава ли фискалната политика в България сравнително настрана от текущата криза? Коментарът ще е на икономиста Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

И още в днешната програма:

Европарламентът призова страните от ЕС да дадат „зелена светлина“ на Скопие в преговорите за присъединяване към общността. Ще се отрази ли постигнатият от политиците широк компромис на намирането на решения на откритите двустранни въпроси между София и Скопие? Как историците „ще скочат“ от X-ти век, където са зациклили, в XXI-ви век и на каква цена? Влияе ли политическата конюнктура на работата на експертите? Разговорът ще е с проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония.

Ще отидем и на изложба – на най–представителната за 2020-та експозиция на Дружеството на художниците в Пазарджик ще ни отведе Екатерина Костова в разговора си с председателката на дружеството Ани Стойкова.

Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа.
Още от категорията

Има ли верни отговори "Точно днес"?

Питаме за политика и питаме за ваксини, отново. И последните новини не поставят точка. Възможностите са все така много и все така очаквано заплетени. Д-р Христиана Бацелова - епидемиолог от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив коментира в интервю на Живка Танчева  последното решение за втората доза от ваксината "Астра Зенека" и ограниченията да се поставя на..

публикувано на 19.04.21 в 17:06

В очакване на решения "Ден след ден"

Политическата рулетка се завъртя. На ход е президентът. Днес Румен Радев провежда консултации с шестте партии в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. Първата среща започна в 9 часа, а последната е насрочена за 16 часа. Какво е ясно досега? ГЕРБ не изключват възможността да върнат мандата за съставяне на..

публикувано на 19.04.21 в 14:58

"Добро утро, Ден!" с доц. Димо Чешмеджиев

Историк, специалист по средновековна история, доцент в ПУ „Паисий Хлендарски“ по теория и история на културата и професор в Кирило- Методиевския център на БАН, където изследва проблемите на средновековната църква и култура. Тази седмица Димо Чешмеджиев ни прие в своя ден и  разговорът с него кръстосва от българския манталитет до вицовете за..

обновено на 19.04.21 в 14:20

"Вход свободен" пита иде ли

Българинът има вековния навик да чака нещата "да се оправят". Ако може отвън, отгоре или някак от само себе си. Инициативата да дойде от някаква странична добротворна сила, била тя Господ, късмета или Големия брат. Както е известно, нещата никога не се случват по този начин и затова ненапразно колективният гений народен е сътворил приказката за..

публикувано на 19.04.21 в 09:27

Какво си пожелахме, а какво става „Точно днес“

Много страсти събира 45-то Народно събрание още в първите дни от неговата работа. Депутатите се „хванаха“ за промени в Изборния кодекс, създадоха и комисия за ревизиране на управлението на Борисов. На този фон в понеделник стартират консултациите с политическите партии за съставяне на правителство. Възможно ли е то при създалата се..

обновено на 18.04.21 в 14:13