Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика. 

Той не превърна процентите в левове, защото обясни, че първо  трябва да видим окончателните данни за БВП, но каза, че става дума не точно за антикризисни, а за изостанали мерки по подобряване на социалната полтика.

Стайков коментира още, че не са се сбъднали първоначалните прогнози за осътър и кратък спад на икономиката, а след това рязкото й възстановяване вследствие на COVID-19. „ От прогнозите, че икономиката на България ще се свие между 7 и от  12% през 2020 г, предварителните данни на НСИ показват, че този спад е горе-долу 4%“ – коментира икономистът.

По думите му, новите данни, обаче, са за не толкова бързо възстановяване. „То ще отнеме и настоящата, и следващата година“, допусна Стайков.

И ако промишленоста е започнала да се възстановява още миналото лято, най-потърпевши, по думите му, продължават да са секторите на услугите, както и хотелите, ресторантите, кафенетата, заведенията, частично фитнесите, търговията на дребно с дрехи и обувки. „Ръст виждаме при търговията с хранителните продукти“, посочи още икономистът.

Според него, въпреки началото на ваксинационния процес, стоят въпроси, сред които докога ще продължи той и колко щамове ще се появят.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52