Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще победим вируса, но не скоро

"Аз давах дежурства и пред мен започна един нов стадий в живота ми. Такова движение, ден след ден, така минава времето през вълните на коронавируса" каза в интервю за Радио Пловдив началника на Инфекциозна клиника към Университетската болница „Свети Георги“ д-р Олиана Бойкинова.

"Този вирус донесе огромна социална, психическа и човешка промяна." 

Обмена на информация е бил ключов в началните стадии на развитие на коронавирусната пандемия. "От самото началото започнахме да използваме опита на колегите си. Преминахме през хлорокина, през ремдесивира, който все още използваме, преминахме през всички методи за третиране. Научихме се" - казва д-р Бойкинова. 

"Много се промени изгледа на нашата клиника, промени се състава, имаме много млади хора. Дойдоха като командировани, доброволци и останаха", дори в момента началникът на клиниката, сподели че кадри не им липсват, защото екипите са стиковани и осъзнават важността на действията си. 

"Има си определен стандарт за лечение, защото се знае, че това е ендотелит, възпаление на малките съдове с тромбози, които водят до всички останали клинични симптоми." 

За наблюденията си върху британския вариант на вируса д-р Бойкинова споделя, че тъй като нямат ресурса да секвенират проби - те виждат разликите само в това кой е носител и темпа на заразяване. "Не мога да кажа, че британският вариант има разлика в клиничното протичане, но ми прави впечатление, че идват повече млади хора и деца. Като някои от тях, в следствие на болестта отключиха захарна болест. А знаем, че захарната болест е един от основните рискови фактори при заразяване с ковид" - довърши Олиана Бойкинова. 

"Всичко е свързано от една страна със самия вирус - с неговата изменчивост. От друга страна - застава човека, с неговата имунна система - неговата защита, която е генетично предопределена. От трета страна се намесва и науката с ваксините. Крайният резултат ще бъде позитивен, но няма да бъде постигнат скоро." 

Не е голям процентът на повторно заразени, но болестта протича по-тежко. 

"При някои - оздравяването от ковид инфекцията може да продължи до месец-два, а при други последствията могат да останат напълно незабелязани до определен момент в живота, в който да се появят. Целта в момента е масовия имунитет, за да не може вируса да има кой да поразява. Но според мен това ще отнеме още поне година, защото са ни нужни 50-70% от световното население да са ваксинирани."

Относно скептицизма и неспазването на мерките д-р Бойкинова сподели, че "аз казвам на хората - вярвайте ми - този вирус го има и от него умират хора. Но страхът не е добър съветник - добрата лична хигиена, обаче, е. Сега е моментът да се обединим и да се борим заедно, а не да се делим на базата на разни небивалици и теории. Човек трябва да изпита нещо върху себе си, за да го оцени, а не да се съмнява в съществуването му".

Относно ситуацията в клиниката д-р Бойкинова бе категорична "104 души е максималният капацитет на инфекциозната клиника. На ръба сме. В момента са заети 90 места. Това е до днес - не знам утрешният ден какво ще ни донесе." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34