Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години "Рожен" е в световното астрономическо семейство

"40 години в контекста на вселената не е особено много време, това е едно много, много малко парченце" заяви в интервю за Радио Пловдив доц. Никола Петров, директор на НАО "Рожен", по повод предстоящата годишнина от откриването на обсерваторията.

Историческата справка показва, че звездната наука е едно от първите неща, които младата България е предприела след Освобождението. "Астрономията в България има доста дълбока история, първата обсерватория се построява с откриването на Софийския университет - 1885г. Тогава на практика започват първите астрономически наблюдения в страната" - споделя доц. Петров

"Стремежът на българската наука довежда до направата на обсерваторията в Белоградчик, като първите снимките от националната обсерватория в Рожен са от 1978 г., но официалната дата на откриване е 13.03.1981г.

В началото на своята история, доцентът споделя, че обсерваторията е била на върха на технологията и ,че "Обсерваторията се изгради, като един много сериозен астрономически комплекс, значим за цяла Източна европа". 

"Целият астрономически свят е едно голямо семейство. Това е тенденция, която се поддържа в последните години. Това се дължи на факта, че незвисимо колко силна икономически е една страна, астрономията е общочовешки акт, тя разчита на дейността на всички."

"Астрономите по света са свързани." 

Относно посоката на развитие в бъдещето на обсерваторията, доц. Никола Петров, отбелязва, че макар трудностите във финансирането "в последните две-три години имаме доста сериозно виждане за промяна в добра посока на нещата свързани с обсерваторията в Рожен". 

Като постижения доцентът изтъква "с телескопите от обсерваторията ние успяхме да наблюдаваме едни миниатюрни студени звезди, с много ниска температура, които са от напълно нов тип. Те за пръв път са наблюдавани в рамките на последните две десетилетия, като ние сме част от това наблюдение". 

"Планетите с тяхното гравитационно поле, съумяват да захващат астероиди или комети, които се наричат "троянци". Например на планетата Марс са открити над десет такива спътника. Това е едно от нещата, които сме наблюдавали от обсерваторията." 

Доцентът, който е специалист по "слънцето и слънчевата система" отбеляза като любопитен факт, че един от най-известните проекти "Паркър", който направи свои наблюдения преминавайки близо до слънцето. Едно от най-големите му открития е отговора на въпроса - кое е най-близкото разстояние на което неутралния прах може да се доближи до слънцето преди да се изпари. Това е съоръжение за над 1 млрд. долара, същевременно ние в обсерваторията правим наблюдения върху точно този феномен от 1998 г, като сме намерили сходни резултати." 


Макар трудностите, които обсерваторията е срещнала до момента доцентът остава оптимистично настроен. "Самият факт, че обсерваторията беше пред затваряне отблъсква младите хора за работа при нас, въпреки че в последните години тенденцията започва да се обръща и да има все повече желаещи. Виждам положителна настройка".

В отговор на въпроса дали си има любимо звездно събитие доцент Никола Петров не се замисли изобщо.
"Човек веднъж види ли слънчево затъмнение  с очите си - това остава за цял живот. Например - това затъмнение, което мина декември месец, е специално в този смисъл, че в последните 100 години не е имало пълно слънчево затъмнение, което да е съпътствано с мощно изригване в слънчевата корона."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18