Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ковид-19 предизвиква сериозни съдови увреждания

Един от известните пловдивски съдови хирурзи д-р  Георги Сакакушев не се ангажира конкретно с отговор на въпроса каква е вероятността от предизвикване на опасни тромбози след ваксинация с "АстраЗенека", защото за категорични изводи трябва да има много по- дълъг период на прилагане на ваксината.

Той обаче разказа случаи от практиката през последната година, която показва колко сериозни увреждания  предизвика пребобедуването на Ковид пре някои пациенти. Д-р Сакакушев ръководи отделението по съдова хурургия в МБАЛ "Света Каридад" и сподели, че екипът му се е натъкнал на нетипична "упоритост" на възникналите микротромбози, които не се повлияват от лечението, повтарят се и при някои пациенти са довели до смърт или ампутация на крайници.

"Недоумявахме тези реакция и изпаднахме в състояние да не можем да помогнем на пациентите ", призна д-р Сакакушев и допълни, че с колегите си от отделението е описал това ново специфично състояние.  

Той сподели, че белият дроб се възстановява много дълго и пациентите трябва да се лекуват, за да преодолеят пораженията от инфекцията.Още от категорията
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55

Рестартирай Европа: С влак и след годината на ЖП транспорта

2021 г. е важна за политиката на ЕС за железопътния транспорт, тъй като това е първата пълна година на прилагане на правила, които целят да създадат напълно интегрирана система на железопътен транспорт в Европа. Това трябва да се осъществи в условията на все още неотминала ковид-криза, а у нас – и при кадрови промени и проблеми с дълговете...

обновено на 23.07.21 в 09:27

Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

След продължилата ескалация на напрежението в Прокуратурата от Пленума на ВСС се очаква да излезе с позиция за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Безпрецедентния за българската правосъдна система казус провокира въпроси за очакваната развръзка и нагласите на гилдията за решение.  В коментар за програма..

публикувано на 22.07.21 в 11:10

Недоволство в Житница заради проблеми в училището

Родители на деца от Житница обмислят протести заради опасността училището в селото да бъде затворено. Това ще се случи, ако 26 от близо 70-те ученици се преместят в друго учебното заведение, каквато готовност са обявили родителите им.  Те обвиняват директорката на ОУ "Христо Смирненски" Надка Петрова в еднолично и непрозрачно управление. Според..

обновено на 22.07.21 в 10:57

Партиите в НС трябва да направят компромис

„Това, което в сряда видях в Народното събрание, е едно дежа вю, но с умерен патос. Партиите изглеждаха много по-отговорни, осъзнават мисиите, които трябва да изпълнят и диалогът между тях изглежда все по-възможен. Всеки направи своята заявка, държи на позициите си и пътят към съставяне на Правителство изглежда все по-близо“. Това подчерта..

публикувано на 22.07.21 в 10:55