Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Газифицират предприятия и жилища в Панагюрище и Лесичово

Газоснабдяване за пет общини ще осигури довеждащият газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Той е разширение на националната газопреносна мрежа и е с дължина 62 км. Част е от плановете за снабдявне с природен газ на заводите в Средногорието, което ще увеличи консумацията на синьо гориво в България с 10%. Това стана ясно при инспекцията на премиера Бойко Борисов на строителството на газопровода. 

Довеждащият газопровод ще осигури синьо гориво за общините Пирдоп, Златица, Панагюрище, Лесичово и Септември. Потенциална възможност за газифициране ще има за Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч. Премиерът Борисов отбеляза:

"Освен за промишлени за битови потребители, което пък автоматично довежда до по – чиста околна среда".

Това са зелени политики, с които се постигнат целите за декарбонизация и климатична неутралност на Европа.

Освен линейната част на газопровода ще бъдат изградени и две автоматични газорегулиращи станции до Панагюрище и до Златица. Тръбата ще е с капацитет 300 млн. куб. м годишно и трябва да бъде построена за 230 дни.

От предвидените 62 километра държина на газопровода досега са трасирани 12,5 км. Изграждането на газовата инфраструктура се финансира на 100% от Международен Фонд „Козлодуй”. 


Галерия

Още от категорията

Радиото осиротя без Галя Митева

Днес ни напусна Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив. Галя Митева е пред микрофона на Радио Пловдив повече от 30 години, като репортер и водещ. Свързва професионалния си път и избор с наблюдение, коментар и анализ на културния живот и ярките постижения на хората, които..

публикувано на 13.05.21 в 18:17

Висши военни и посланици от НАТО посетиха базата на командосите в Пловдив

Международна делегация от висши български и НАТО-вски военни както и  посланиците на САЩ, Великобритания и Испания посетиха днес централата на Съвместното командване на специалните операции в  Пловдив, където присъстваха на зрелищни демонстрации, включващи елементи от съвместната подготовка на командосите, участващи в провеждащото се у нас голямо..

обновено на 13.05.21 в 17:35

Младежът, причинил смъртта на две момчета, шофирал дрогиран

20-годишният Петър Маринашки получи от Окръжна прокуратура – Пловдив обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души.  Инцидентът е от 11 ноември миналата година. Тогава Маринашки се блъсна с кола в дърво на пътя Пловдив-Пещера. При удара загинаха пътувалите с него Тодор Бараков на 16 и Виктор Василев на 17 години. Други..

публикувано на 13.05.21 в 17:08

Потушиха бързо пожар в ректората на ПУ "Паисий Хилендарски"

Три противопожарни автомобила с огнеборци потушиха скоростно пожара на първи етаж в сградата на ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". Сигналът за инцидента е изпратен около 16 часа и половин час след него пламъците са вече потушени.  Унищожена е малка част от обзавеждането в помещението.  Причините се изясняват.

публикувано на 13.05.21 в 16:35

КПКОНПИ заведе иск срещу бивш гл. архитект на Пловдив

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество внесе в Окръжен съд – Бургас искова молба срещу бившият главен архитект на Пловдив Юлияна Петрова. Искът е на стойност 324 292, 62 лв., като в него са включени и 1 недвижим имот и 2 автомобила.  Проверката срещу Петрова, която бе на поста от 2017 до 2020..

публикувано на 13.05.21 в 15:40