Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с Емилия Арабаджиева

| обновено на 02.04.21 в 19:22

Пловдивчанката Емилия Арабаджиева  е неотменна част от онова творческо ядро на родния си град, което  му отвоюва славата на уникален, заради артистичното усещане за свобода и непреходност.

Сценограф по професия, осъществила десетки проекти в Театъра,  Националната телевизия и Кукления театър, автор на изследване за историята на костюма и на над 25 самостоятелни изложби, тя е първата жена – носител на „Мечът на Ромфея“ за 2010 година. Професионалният път на художничката е свързан  с Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, на която тя посвещава като директор почти 30 години.

Художник е на документални филми - "Сказание за българската земя", "Великолепието на Армира" и др. Участва в международни проекти, сред които "Точки на пресичане" - музиката в изобразителното изкуство, с партньори от Полша и Германия, работа по програма "Коменски" .  

В тази рубрика Емилия Арабаджиева споделя свои тойни за знаците, които разчита навсякъде - в разховорите, в човешките отношения, в облеклото. А утрото........ то е началото.


Още от категорията

"Точно днес" за дух и здраве

"Точно днес" във вторник по темите от седмицата: ваксини в пандемия, политика в криза, култура в Пловдив.  На 11 май отбелязваме 170 години от първото честване в Пловдив на великото дело на Светите братя Кирил и Методий. За проявите в Стария град ще разкажем с Донка Налбантова , ръководител на отдел "Културна политика" на общинския институт. Нашите..

публикувано на 10.05.21 в 15:27

Духът и парите "Ден след ден"

Пловдивската общинска болница "Свети Мина" се нуждае от близо 400 000 лева, с които да бъде извършен спешен ремонт. Аргументите на ръководството са, че старата сграда има нужда от  значителна рехабилитация. Като спешни са посочени ремонт на водопроводната инсталация и покрива. Лечебното заведение получи финансова подкрепа покрай ковид кризата, включително..

публикувано на 10.05.21 в 14:46

"Добро утро, ден!" с Ивомир Игнатов - Кени

В "Добро утро, ден!" тази седмица ни гостува Ивомир Игнатов, познат на всички пловдичвани като Кени! Актьорът Ивомир Игнатов – Кени е възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалността „Актьорство за куклен театър“. Творческото му лице е многопланово – работи като комик, клоун, кукловод, драматичен актьор, сценарист, режисьор.  След като през..

публикувано на 10.05.21 в 14:04

За химията на живота във "Вход свободен"

За химията и нейното развитие, за различните й приложения в нашия живот, за вълнението от това, да я избереш за свой професионален път - ще поговорим с Екатерина Георгиева, студентка в ПУ "Паисий Хилендарски", супециалност химия. Повод за срещата с Екатерина е отбелязването на професионалният празник на химиците, който де отбелязва на днешния 10 май, от..

обновено на 10.05.21 в 10:43

Политически и културни измерения „Точно днес“

45-то Народно събрание приключва своето съществуване тази седмица. 11 юли е датата на предсрочния парламентарен вот. Какви са сценариите пред България? Журналистът Петко Георгиев ще бъде наш събеседник по темата. Никола Николов ще представи оценките на пловдивчани за работата на най-кратко просъществувалия парламент. Ще..

публикувано на 09.05.21 в 16:00