Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив ваксини има, но не навсякъде

Снимка: БТА

Днес от здравното министерство обявиха, че са пристигнали 51 600 дози от ваксината на "Модерна", а за вчера властите отчетоха доставка от над 31000 дози от продукта на "Файзер". 

В Пловдив наличие на тези ваксини има, като сигурен източник е информационният портал, който посочва, че за изминалото денонощие са ваксинирани близо хиляда души и с трите налични в страната продукта.

Продуктите на "Файзер" и "Модерна" са запазени за ваксинация на медици, учители и членова на избирателните комисии, докато дози на "АстраЗенека" има за свободно ползване, каза д-р Милена Панайота - началник отдел "противоепидемичен контрол" към пловдивското РЗИ.

"5000 са дозите на "АстраЗенека" в Пловдив, като има в наличност ваксини на "Файзер", но те са запазени за членовете на избирателните комисии и медицински персонал" - уточни д-р Панайотова

Макар информацията, че има налични ваксини в Пловдив и всички имунизационни центрове са снабдени с тях - реалността е друга, сподели директорът на МБАЛ "Св. Мина" д-р Петър Петров. 

"Чакаме от една седмица да пристигнат ваксини при нас" - сподели д-р Петров. 

Въпреки информацията от директора на болница Св. Мина, според доктор Калин Калинов, директор на "Общинския кризисен щаб" в Пловдив, ваксини в лечебното заведение би следвало да са налични. 

"Във всички 8 общински болници могат да се ваксинират желаещи към този момент, но само с ваксината на "АстраЗенека" - заяви Калин Калинов. 

За момента официална информация дали в Пловдив са отворени зелените коридори няма. Отделно от това - количеството ваксини, което се очаква да пристигне в България през месец април е 700 хил дози. 250 000 дози от ваксината на "Файзер", 90 000 дози – на "Модерна", 300 000 дози – на "АстраЗенека", а след средата на април очакваме и близо 40 000  от еднодозовата ваксина на "Янсен". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08