Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великден за католици и арменци

| обновено на 04.04.21 в 14:44

Днес е Великден! Празнична е първата неделя на април, за общностите  на арменци и католици. Как посрещат празника, какви са приликите и разликите в църковните служби на Великден, и през седмицата на Христовите страдания? Разговаряме с изявени представители на двете общности.

 Хачик Язъджиян е български журналист и богослов от арменски произход, създател на сайт Еклесиаст. За празникът той споделя: "По традиция всеки ще получи по едно червено яйце, след края на литургията, и ще се поздравим с Христос Воскресе! На арменската трапеза обаче, няма да видите печеното агне, защото след дългият пост, тялото не е готово да приеме веднага тежката храна. Заради това, на Великден сервираме риба, ориз със стафиди, който също има своята конкретна символика, и зеленчуци."

Милко Петров е органист на църквата в с.Житница, координатор на музиката и хоров диригент при две папски посещения в България. Като един от най-силните моменти в празничното богослужение, органиста Милко Петров определя пресъздаването на Възкресението, с внасяне на пасхалния огън в църквата, при пълен мрак.

В деня на изборите католици и арменци в Пловдив празнуват Великден

Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24