Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Накъде и как след вота "Точно днес"

След изборите  идва равносметката с положителни и минусови стойности по скалата на  обществено-политическия термометър.

Към първите отнасяме  заявената воля за промяна с отрицание на статуквото, а към вторите – тактическата загуба за ГЕРБ, унизителното поражение за БСП и раняващата очите празнота на територията на „патриотичните формации“. С една дума -  баснята на Стоян Михайловски, като всяка класика, става болезнено актуална.

С въпросите „накъде сега“, „как“ и  най-вече “с кого“ новите  партии и лидерите им ще  изграждат  държавността  със старите й рани в напълно новите условия – събеседник е Методи Андреев – депутат от  СДС и ГЕРБ в 38-то и 43-то НС  – днес встрани от политическата писта.

Какви неотложни задачи в областта на икономиката и развитието на обществената среда трябва да решат бъдещият Парламент и Правителство в условията на Ковид-пандемията и глобалната криза? – Коментарът е на Евгений Кънев – д-р по икономика, блогър и политически анализатор.

Защо  15 големи търговски  и нехранителни вериги в отворено писмо до Премиера и  НОЩ  се заканиха с протест и гражданско неподчинение, ако не ги отворят още на 12 април. По темата – Мариан Колев – управител на една от големите търговски нехранителни вериги подписали писмото.

В минутите за култура след  9 ч. чуйте интервю на Стоян Терзиев с художника Иван Чакъров. Авторът е озаглавил сбирката си от картини в Градската художествена галерия на Главната улица на Пловдив „Лица“.

Преди това – ще посрещнем първите минути на утрото в компанията на Керана от „Керана и Космонавтите“. Певицата е гост в рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица.

А на въпроса има ли значение за туристите дали курортното място на морския бряг има или не пречиствателна станция – чуйте отговора в репортажа на РРС Варна и програма Христо Ботев в рубриката EURACTIV, която излъчваме в 7.45м.


Още от категорията

Усмивки и радост "Ден след ден"

В името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководият от интересите на народа. Тази клетва положиха днес народните избраници в 45-тия парламент. "Народът ни изпрати тук за промяна", заяви Мика Зайкова, която откри първото пленарно заседание като най – възрастния..

публикувано на 15.04.21 в 15:00

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първия български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден..

обновено на 15.04.21 в 13:55

"Вход Свободен" – време за всичко

  "Мисли-Обичай-Действай" е формулата, която ще ни доведе до по-добрър живот в обичния Пловдив! В това вярват организаторите на поредното почистване на брега и коритото на река Марица. За инициативата разговаряме с йога учителя Лана Петкова, която стои в основата на тази идея.  „Дипломация през сърцата на два народа“ е името на изложбата по..

обновено на 15.04.21 в 09:35

Заедно и в различията си - "Точно днес"

След  броени часове 45-ят Парламент на България ще бъде факт. Тържествено народните избраници ще влязат в паметната сграда на площад „Народно събрание“ – пропита от история и дух, на  фасадата на която пише „Съединението прави  силата“. Ще се закълнат, че във всичките си действия ще се ръководят от Конституцията, законите  и от интересите на народа...

публикувано на 14.04.21 в 18:21

Изгубени в думите и тишината „Ден след ден“

Между  думите и тишината, между горе и долу във властта, между старите и новите лица, политици, мутри „Ден след ден“ и на 14-ти април ще говорим за управлението, което ни очаква. В последния ден от мандата и преди оставката утре премиерът Борисов за първи път, не само от края на изборите, но и от много месеци насам отговори на журналистически..

публикувано на 14.04.21 в 14:20