Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джипитата в Пловдив получават на седмица ваксини за 6 човека

РНК-ваксините, които се раздават от вчера на общопрактикуващите лекари, практически не се раздават. Да дадеш по едно флаконче, което е за 6 души, е загуба на време за лекарите, които се редят на опашки и за пациентите, които чакат да бъдат прегледани. И всяка седмица по едно флаконче. Ако всяка седмица имунизираме по 6 души, къде отива ваксинирането на хората от четвърта фаза – възрастните и най– уязвимите. 

Коментарът е на  председателя на джипитата в Пловдив д-р Костадин Сотиров, който днес бе сред 15-те медици от цялата страна, наградени от Румен Радев с почетния знак на президента.

Според него колегите му в София получават ваксини за 30 души, а в Пловдив за 6 човека, тъй като столицата е лицето на държавата. "Това е хвърляне на прах в очите, за да се имитира дейност. МЗ допусна хаос в имунизирането", подчерта медикът.

Той смята още, че включването на петата фаза за ваксиниране преди приключването на четвърта фаза е предизборен ход. "Освен това в трета фаза се имунизират корпоративни клиенти. Как във важни за националната сигурност отрасли се ваксинират хора, които произвеждат майонеза и колелета или продават телефони. Така започна хаотичното имунизиране", попита риторично Сотиров. 

Като други грешки при имунизирането той отчете спирането на имунизацията с АстраЗенека, което е подкопало доверието във ваксината, както и поемането на ваксинирането от РЗИ и Спешна помощ.

"РЗИ вместо да разпределя ваксините, тръгнало и то да прави ваксини. Спешна помощ вместо да помага на болни, също ваксинира, а на личните лекари се дава по едно флаконче. Това е хаос, създаден от МЗ и Ваксинационния щаб", заяви д-р Сотиров.

По думите му няма значение кой ще е следващият министър, а дали ще слуша колегите си.

Още от категорията

Идеите за смесване на ваксините са екстравагантни

СЗО настоява имунизациите с ваксините на АстраЗенека и Джонсън и Джонсън да продължи, защото ползите са повече, отколкото образуването на тромбоемболия, заяви в интервю за Радио Пловдив представляващият СЗО в България доц. Михаил Околийски. „Знам, че много страни изчакват валидна научна информация, но настроенията, които се създават не..

обновено на 15.04.21 в 13:51

Очакванията на хората са за ротация на властта

  „Държавността в България трябва да е достатъчно крепка, за да трябва да я рестартираме постоянно – промяната е във властта. Желанието за промяна надделя над желанието за предвидимост. Малко патова е ситуацията в тези избори, но има ясна обществена поръчка.“ Това подчерта политологът Първан Симеонов. По думите му, сега най-логичното нещо..

публикувано на 15.04.21 в 12:11

Навлизаме в нов електорален и политически цикъл

„Безкрайно много уважавам социологическия подход и смятам, че той дава добри моментни картини. Никога обаче моментната картина на допитването, дори няколко дни преди това,  не съвпада с  моментната  картина на настроението на току-що решилия  да направи нещо в политическия спектър български гражданин“. Това подчерта геополитикът  и преподавател..

публикувано на 15.04.21 в 11:29

Парламентаризъм без правова държава не съществува

  „Първото и най-важно нещо за хората, които ще пристъпят сградата на НС, освен че са хора с биографии с имената си и възможностите си, те са представителите на народа и във всичките си действия, както и ще се закълнат, трябва да се ръководят от Конституцията и от законите и от интересите на народа. Това е най-важното“, заяви Екатерина..

публикувано на 15.04.21 в 10:24
200 г. от рождението на Георги С. Раковски в Пловдив

Пловдив почете 200 години от рождението на Г. С. Раковски

С тържествен военен ритуал пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина в Пловдив започна първото честване на 200 години от неговото рождение. Кметът Здравко Димитров, който е в Националния комитет по организиране на юбилея, коментира:  „Велик българин, достоен, създател на Легиите. Той е откривател на Левски - нарекъл е скокът..

обновено на 14.04.21 в 17:24