Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опасенията за "Астра Зенека" нямат основание


"Смятам че опасенията за ваксиниране с препарата на "Астра Зенека" нямат основание". Това каза съдовият хирург доц. Васил Паница по повод днешните изявления на здравния министър и шефа на агенцията по лекарствата за условията, при които ваксината ще продължи да се ползва в България.

"Президентът на Световния съюз на лекарите Франк Монтгомъри каза, че появата на тромбозата у някои хора не означава непременно, че е свързана с ваксината", каза Васил Паница. Той припомни данните, според които при 2,7 милиона изследвани, има само едно усложнение на 87 000 ваксинирани души. "Ако се вземе друга контролна група, която не е получила тази ваксина, съм уверен, че може да има и по-високи резултати на тромбоза,", смята той. 

Васил Паница обясни, че ограниченията, въведени в България за ваксината са заради това, че 80% от случаите с усложнеия са при жени на възраст под 60 години.

"За жалост това ще компрометира така наречените "зелени коридори", защото хората няма да желаят да се ваксинират с "Астра Зенека", въпреки че в момента над 30 милиона души по света са ваксинирани с тази ваксина като основната част от тях са във Великобритания", прогнозира доц. Паница.

"В България сме скептични към ваксинациите изобщо. В България против сезонен грип досега се ваксинираха около 3% от населението, при 60-70% в Германия, Белгия и Холандия например", добави съдовият хирург.

Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52