Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С повече земно притегляне, но и в полет - "Точно днес"

Имената на новите 240 народни избраници са известни. Президентът свиква 45-то НС на 15 април, за да положат клетва и да встъпят в правомощията си. Ще успее ли най-спряганата досега от всички политически сили дума „отговорност“ да интегрира  действията им и „след това“  с повече мъдрост и в  обществена полза?

Времето на надговарянето изтече, а времето на мълчанието е политически нонсенс.  Сега е време за договаряне...за  консултации,  за сформиране на мнозинства и коалиции, ако политическото его не вземе връх и не надделее чувството за самодостатъчност или – за безпринципност.  България очаква да застане лице в лице със своя избор. А за това ще й трябва повече смелост.

С въпроси за равносметката от изборите, за политическите грешки и печелившите ходове, амбициите и експертността на новоизбраните депутати – Стефан Мирев депутат от ГЕРБ-СДС – Пазарджик и Велизар Шаламанов – депутат от  Демократична България – Пловдив – област.

Със социолога  Юлий Павлов - за сглобяването на новия Парламент, неясните очертания на партийните и коалиционните територии, сложните стъпки на политиците в  танца на /не/възможната власт.

Премиерът Бойко Борисов направи смела прогноза, че пандемията  ще бъде овладяна до края на май след поставянето на около 3 млн ваксини за постигане на колективен имунитет у българите. Неговата тема ще коментира д-р  Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар.

В програма „Точно днес“ ще питаме още какви реакции предизвикаха изборите за Народно събрание у хората в едно от най-големите и разпознаваеми села в Пловдивска област – Цалапица – анкета на Никола Николов.

Гост в рубриката „Добро утро, Ден“ в седмицата от 12 до 18 април е журналистът и писател Антон Баев. С него разговаря Антония Попова.


Още от категорията

Един нов ден с „Шейкър“

Тази неделя, си говорим за стойността на храната и за истинската храна. Световен ден на истинската храна и международен ден на светлината, е този 16-ти май. И, още, има за цел да разкрие значението, ролята и мястото на светлината за живота на Земята. С Полина Пенева, холистичен терапевт от Самоков, коментираме темата за страха и причините за..

обновено на 15.05.21 в 16:51

"Добро утро, ден!" с Ивомир Игнатов - Кени

В "Добро утро, ден!" тази седмица ни гостува Ивомир Игнатов, познат на всички пловдичвани като Кени ! Актьорът Ивомир Игнатов – Кени е възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалността „Актьорство за куклен театър“. Творческото му лице е многопланово – работи като комик, клоун, кукловод, драматичен актьор, сценарист, режисьор.  След като през..

обновено на 14.05.21 в 19:04

Промените "Ден след ден"

Заявено, започнато и предстоящо от служебното правителство – промяна за добро или реваншизъм? Ще стане ли ясно какво е истинското състояние на държавата? Разговорът ще е с политическия анализатор и бивш посланик на България в Русия  Илиян Василев . Кадровите рокади в МВР ще помогнат ли да се осигури провеждането на честни избори на 11 юли? От кого..

публикувано на 14.05.21 в 14:57

"Вход Свободен" – с поглед към почивните дни

В петък ви срещаме със слънчевата Хилда Казасян, която обещава да ни подари празник, на предстоящия концерт „Да послушаме кино“, който ще се случи следващата сряда. „Пиано пътешествие“ е другото ни предложение, за почивните дни, то ще се слчи в „Капана“, а какво точно ще се случи, ни разказва Кристина Гьошева – Димитрова, която е автор на този..

обновено на 14.05.21 в 10:12

(Не)решени уравнения "Точно днес"

Изборите не подредиха политическия пъзел, частите се разместиха още повече, а преди 11 юли тече ново напасване. Зад борда на 45 парламент, поотделно, патриотичните формации се договарят за ново обединение. Ще успеят ли, на каква база, на каква цена и с каква кауза? По темата разговаряме с Борис Ячев -  зам.- председател на НФСБ и областен председетел на..

публикувано на 13.05.21 в 17:37