Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на авиацията в Крумово посрещна стотици любопитни гости

Капсулата от кораба „Союз-33”, с която първият български космонавт Георги Иванов се изстрелва в Космоса, се съхранява в Музея на авиацията в Крумово. Днес, в деня на авиацията и космонавтиката, стотици хора се стекоха в него, където тази година могат да разгледат и над 20 снимки, направени от Георги Иванов от илюминатора на космическия кораб. 
 

72 кадъра – толкова е успял да снима от илюминтора на космическия кораб „Союз“ 33 първят български космонавт Георги Иванов на 12 април преди 42 години.  Снимките са престояли 4 десетилетия в личния му архив. Днес са дарени на Авиомузея в Крумово. 

Космическата капсула на Георги ИвановВеселина Атанасова от музея разкзва: “Много е интересно да се види как над моретата, океаните и водните площи всичко е в синьо, а когато е над един населен континент – всичко е тъмно“.

В деня, когато Георги Иванов снима Земята, се налага екипажът да кацне обратно на нея. Космическият полет трае 1 денонощие, 23 часа, 1 минута и 16 секунди. Днес капсулата, с която се приземява първият български космонавт, е сред любимите експонати на посетителите в музея. 

И още: „Капсулата е заедно със спасителния парашут, към който е в комплект. Тук е и специалният скафандър на Георги Иванов, работният му костюм, неговят спален чувал. Тук са и космическите храни, с които България е успяла да спечели 3-то място в производството на космически храни през 80-те години“.

В музея могат да се видят кадри и от посрещането у нас на Юрий Гагарин. На днешния ден точно преди 60 години той осъществява първия полет на човек около Земята. 

Тук може да видите прототип на първия български самолет, който носи името на конструктора си Йорданов-1, и  да се разходите сред десетки самолети и вертолети, били на въоръжение у нас. 

В аудиофайла може да чуете репортажа, а във видеото Ютуб канала ни - цялото интервю с Веселина Атанасова и нашия поздрав към всички любители на авиацията и космонавтиката!

Музеят на авиацията показа снимки на Земята, направени от първия български космонавт



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста тримата рекетьори, изнудвали жена за 173 000 лв.

Пловдивският Окръжен съд отави в ареста групата от трима софиянци, сред които майка на две малки деца, обвинени за изнудване на жена за 173 000 лв.  Семейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Стамболийски да им преведе крупната сума.   Изнудването е..

публикувано на 26.04.24 в 10:49