Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“.

Тя отчита неразривните връзки между здравето на хората, здравето на обществата и здравето на планетата.

„Всички граждани и всички оператори във веригите за създаване на стойност — както в ЕС, така и извън него  трябва да усетят ползите от извършването на справедлив преход, особено след пандемията от Covid-19 и в условията на икономически спад“, четем в документа, който описва стратегията.

В същото време там се казва, че за успеха на възстановяването и прехода е много важно да се гарантира устойчив поминък за производителите, които все още изостават по отношение на доходите.

За целите на стратегията, новите възможности, но и предизвикателства разговаряме с проф. Владислав Попов, заместник - ректор на Аграрния университет в Пловдив, специалист в областта на биоземеделието.

Стратегията няма да се реализира лесно, но тя е правилният път за развитие, който акцентира върху здравето на хората и екологията, каза проф. Попов.

Той уточни, че неравномерното развитие на страните от ЕС, различните им климатични особености и технологично развитие ще изискват прецизиране на плановете на национално ниво и европейска солидарност. Много е важно, че и сега има действащи програми, с които се поощрява биологичното земеделие, които ще са в помощ на стопаните.

Още от категорията

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33

Промените в ИК - козметични, с изключение на ЦИК

"Искането на ГЕРБ-СДС  все още не е публикувано на страниците на Конституционния съд и ние сме запознати само по медийни публикации и по изказванията на депутатите на ГЕРБ", заяви Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда. По думите й, от тях става ясно, че с промените в ИК се нарушава  принципът за равно избирателно право...

публикувано на 05.05.21 в 16:31

Новите избори могат да доведат до нов вид патова ситуация

БСП върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, а президентът Румен Радев обяви, че в тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли. Защо се стигна до тази криза и какви са прогнозите за избирателна активност през юли?   Коментар на политическата ситуация направи в предаването "Ден след ден" политологът Анастас Стефанов..

публикувано на 05.05.21 в 16:27

Да си акушерка е призвание, отдаденост и любов

В Международния ден на акушерката, който се  отбелязват днес в над 50 страни по света, говорим  с пловдивската акушерка Петя Запрянова. Тя е акушерка №1 в Европа за 2020 година и е член  на УС на Алианса на българските акушерки. Според нея да си на първа линия до майката, до новороденото е нещо невероятно и тя го прави вече 30  години. „ Аз..

публикувано на 05.05.21 в 15:12