Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заедно и в различията си - "Точно днес"

След  броени часове 45-ят Парламент на България ще бъде факт. Тържествено народните избраници ще влязат в паметната сграда на площад „Народно събрание“ – пропита от история и дух, на  фасадата на която пише „Съединението прави  силата“. Ще се закълнат, че във всичките си действия ще се ръководят от Конституцията, законите  и от интересите на народа.  А ние ще им пожелаем да не забравят тази клетва и да имат много сили.

За духа на парламентаризма и предизвикателствата на времето в новите обществено-политически условия – чуйте Екатерина Михайлова  - конституционалист и знаков политик  вдясно от времето на прехода, депутат в шест Народни събрания

Какво не успяха да прогнозират докрай социологическите агенции преди изборите и защо крайният резултат от вота изненада всички? За аргументите на електоралната памет във вота и силата на поведенческите стереотипи  – събеседник – проф. Марин Русев, преподавател в СУ „Климент Охридски“.

С политическа заявка за рестарт на държавността новите политици в 45-я Български парламент встъпват в ролята си. Докога, как и накъде -  коментарът е на политолога  Първан Симеонов

В програма „Точно днес“ чуйте още  съвместния репортаж на РРС Кърджали и „Хоризонт“ „Сълзите на камъка“. Близо 70 млн лева от ЕС са инвестирани в Кърджали за опазване на природата и за подобряване качеството на питейната вода.

В минутите за култура след 9 ч.- председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева с покана за традиционната Великденска изложба „Цветове" с участието на над 60 автора в изложбена зала „2019“.

А в рубриката „Добро утро, Ден“  - писателят и журналист Антон Баев.  


Още от категорията

Сатиричен пърформанс „Краевски - Карастоянов“ в "Алтер его"

Истински сатиричен хепънинг ви очаква в „Алтер его“ тази събота! Водещият Петър Краевски и неговият гост Христо Карастоянов ще тестват границите на феномена „бърза литература“! Те, двамата,, или по-точно техните алтер ега, ще представят импровизиран хуморичстичен текст! Пред ушите на всички вас. Ето го творческият им метод: един през друг всеки..

обновено на 07.05.21 в 23:19
Бургас по дългите почивни дни между Великден и Гергьовден, 2021

Равносметки от късото НС и туризма по Великден в "Ден след ден"

В Международния ден на радиото, който тази година у нас се оказва втори в рабортен ден в следвеликденската Светла седмица и един от последните работни дни на 45-ия Парламент, ще говорим основно за политика. Какво успяха и какво не народните представители в Народното събрание? Ще чуете развносметката на двама от пловдивските дебютанти като..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

"Вход свободен" в Международния ден на Радиото и телевизията

Днес в предаването си честитим професионалния празник на радиото и телевизията, но не почиваме, а работим и на този ден, защото радиото никога не спира, то е винаги с вас!  Ще ви разкажем как е почнало всичко в далечната 1896 година, кой е Александър Попов и как името на Хайнрих Херц става първото предадено в ефир радиосъобщение. Ще говорим с хора..

публикувано на 07.05.21 в 09:36

"Точно днес" броим и се разхождаме

"Точно днес" на 7 май ще проверим как стартира една нова инициатива в Пловдив, важна за диагностиката на коронавируса. Разговор с д-р Екатерина Петкова , управител на ДЦК "Пълмед", която ще разказва за  тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2.  Академик Богдан Петрунов  ще е наш събеседник ,  очаквайте мнението му..

публикувано на 06.05.21 в 14:04

Празник с "Вход свободен"

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Израснал в богато християнско семейство, той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Според народните поверия и легенди Георги Победоносец олицетворява..

обновено на 06.05.21 в 10:40