Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усмивки и радост "Ден след ден"

В името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководият от интересите на народа.

Тази клетва положиха днес народните избраници в 45-тия парламент.

"Народът ни изпрати тук за промяна", заяви Мика Зайкова, която откри първото пленарно заседание като най – възрастния депутат. Тя призова депутатите да работят с усмивки и радост. 

След препирни и гласуване във вида „всички срещу ГЕРБ“ за председател на новия парламент бе избрана Ива Митева от партия "Има такъв народ". 49-годишната юристка, родом от Разград, има богата биография като експерт в изборното законодателство.

Заявките за промяна:

Промяната в Изборния кодекс е първата и задължителна работа на новия парламент, обяви зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Ще чуем още от заявката на партията, направена от парламентарната трибуна.

Коментар по темата търсим от специалиста по конституционно право доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет.  

Анализите и прогнозите за продължителността и ефективността на 45-то Народно събрание, както и за политическата обстановка след изборите ще са на политолога проф. Евгений Дайнов и политическия анализатор Осман Октай.

Със Стефан Манов, българин, живеещ във френския град Тулуза, който e и член на Обществения съвет към ЦИК, коментираме заявките за промени в изборното законодателство през погледа на българите в чужбина.

И още:

Продължаваме темата за масовата имунизация срещу COVID-19 и все още липсващото решение на здравните власти у нас какво да правят хората, получили първа доза от ваксината на „АстраЗенека“. Неда Велкова разговаря с доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Дни преди официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол, насрочено за 18 април – неделя, Паолина Комсалова ще ни заведе в аванс до Голямата базилика, която е сред нaй-пpeдcтaвитeлнитe paннoxpиcтиянcĸи oбeĸти и е вĸлючeнa в Индиĸaтивнaтa лиcтa зa ĸyлтypнo и пpиpoднo нacлeдcтвo нa ЮHECKO.

Започваме след новините в 15 часа и сме заедно до 17 - Приятно ни е да сме с вас!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30