Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Усмивки и радост "Ден след ден"

В името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководият от интересите на народа.

Тази клетва положиха днес народните избраници в 45-тия парламент.

"Народът ни изпрати тук за промяна", заяви Мика Зайкова, която откри първото пленарно заседание като най – възрастния депутат. Тя призова депутатите да работят с усмивки и радост. 

След препирни и гласуване във вида „всички срещу ГЕРБ“ за председател на новия парламент бе избрана Ива Митева от партия "Има такъв народ". 49-годишната юристка, родом от Разград, има богата биография като експерт в изборното законодателство.

Заявките за промяна:

Промяната в Изборния кодекс е първата и задължителна работа на новия парламент, обяви зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Ще чуем още от заявката на партията, направена от парламентарната трибуна.

Коментар по темата търсим от специалиста по конституционно право доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет.  

Анализите и прогнозите за продължителността и ефективността на 45-то Народно събрание, както и за политическата обстановка след изборите ще са на политолога проф. Евгений Дайнов и политическия анализатор Осман Октай.

Със Стефан Манов, българин, живеещ във френския град Тулуза, който e и член на Обществения съвет към ЦИК, коментираме заявките за промени в изборното законодателство през погледа на българите в чужбина.

И още:

Продължаваме темата за масовата имунизация срещу COVID-19 и все още липсващото решение на здравните власти у нас какво да правят хората, получили първа доза от ваксината на „АстраЗенека“. Неда Велкова разговаря с доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Дни преди официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол, насрочено за 18 април – неделя, Паолина Комсалова ще ни заведе в аванс до Голямата базилика, която е сред нaй-пpeдcтaвитeлнитe paннoxpиcтиянcĸи oбeĸти и е вĸлючeнa в Индиĸaтивнaтa лиcтa зa ĸyлтypнo и пpиpoднo нacлeдcтвo нa ЮHECKO.

Започваме след новините в 15 часа и сме заедно до 17 - Приятно ни е да сме с вас!
Още от категорията
Бургас по дългите почивни дни между Великден и Гергьовден, 2021

Равносметки от късото НС и туризма по Великден в "Ден след ден"

В Международния ден на радиото, който тази година у нас се оказва втори в рабортен ден в следвеликденската Светла седмица и един от последните работни дни на 45-ия Парламент, ще говорим основно за политика. Какво успяха и какво не народните представители в Народното събрание? Ще чуете развносметката на двама от пловдивските дебютанти като..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

"Вход свободен" в Международния ден на Радиото и телевизията

Днес в предаването си честитим професионалния празник на радиото и телевизията, но не почиваме, а работим и на този ден, защото радиото никога не спира, то е винаги с вас!  Ще ви разкажем как е почнало всичко в далечната 1896 година, кой е Александър Попов и как името на Хайнрих Херц става първото предадено в ефир радиосъобщение. Ще говорим с хора..

публикувано на 07.05.21 в 09:36

"Точно днес" броим и се разхождаме

"Точно днес" на 7 май ще проверим как стартира една нова инициатива в Пловдив, важна за диагностиката на коронавируса. Разговор с д-р Екатерина Петкова , управител на ДЦК "Пълмед", която ще разказва за  тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2.  Академик Богдан Петрунов  ще е наш събеседник ,  очаквайте мнението му..

публикувано на 06.05.21 в 14:04

Празник с "Вход свободен"

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Израснал в богато християнско семейство, той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Според народните поверия и легенди Георги Победоносец олицетворява..

обновено на 06.05.21 в 10:40

С вяра и добра дума „Точно днес“

Гергьовден е един от най-големите празници в българския народен календар, но също така е и Ден на храбростта и празник на Българската армия. Как ще бъде отбелязан 6 май в Авиобаза "Граф Игнатиево" – това ще научим от полковник Методи Орлов , заместник-командир по летателната подготовка в базата. Ще ви заведем и в първия български..

публикувано на 05.05.21 в 16:34