Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премахване на дървета при ремонт на тротоар разтревожи пловдивчани

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Репортерска проверка по слушателски сигнал

7
Източният вход на ул. "Братя Свещарови"
Снимка: Радио Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е оставено пространство за нови

"На нашата улица "Братя Свещарови" в квартал "Източен" започна ремонт, като почти веднага ми направи впечатление, че няколко дървета бяха отразяни, а място за нови не беше оставено от хората, които извършват ремонтните дейности. Дойдоха от районната власт да проверят как върви ремонта, аз ги видях, че са там и отидох да попитам дали все пак предвиждат засаждане на нови дървета, защото старите красиви 60-годишни липи пазеха сянка и правеха улицата доста по-приветлива. Не получих конкретен отговор и за това реших да сигнализирам, тъй като видях, че старите дънери са премахнати, а на тяхно място се полага бетон" сподели за Радио Пловдив Вася Трачева. 

Когато пристигнах на улицата там не течаха особено засилени ремонтни дейности, виждаше се само как двама души бавно и методично забиваха правоъгълни бетонни павета едно до друго, върху прясно поставеният чакъл, които щяха да бъдат бъдещ тротоар. Част от улица вече е завършена, тъй като ремонтът е стартирал на 29 март. 

Улицата, която е дълга не повече от 500 метра е обградена от липи, чиито брой не е повече от 20. Ясно се видя къде са били отсечените дървета, но се видя, че и за две от тях има отредени места, за които, в нашия разговор, Вася Трачева каза, че е помолила хората, които ремонтират улица да и оставят пролука. 

Сред шума от дейностите, които се случваха на улицата успях да срещна няколко граждани, които живеят там и да ги попитам според тях как протича ремонта и дали ще могат да се насладят отново на хлад, осигурен от дървесната сянка. 

"Дойдоха от общината, разлепиха бележки, няколко съседи видяха, че започва ремонтът и помолиха хората да им махнат дърветата, защото са стари" каза мъж, който живее и работи на улица. Възрастна дама пък сподели своите притеснения, които бяха свързани с това, че на нея никой не ѝ е казал за ремонта, но все пак се надява да се посадят нови дървета, тъй като тя живее там "откакто се помни" и иска улицата и да е красива. 

Ремонтът на улица "Братя Свещарови" е иницииран от район "Източен", които и пряко отговарят за него. Иван Стоянов, който е кмет на района, заяви, че предварителни разговори с хората на улицата действително са били проведени и че във финалния си вид там се предвижда да има дървета. 

"Премахването на дърветата беше по молба на живеещите до тях, тъй като кореновата система на липовите дървета подбива оградите и самите сгради, в които живеят, а клоните им влизат в техните прозорци" обясни в интервю за Радио Пловдив кметът на район "Източен" Иван Стоянов. 


"Ремонтът на улица "Братя Свещарови" трябва да приключи до края на април, а още в следващата седмица (19-24.04) на мястото на отсечените две липи трябва да бъдат посадени иглолистни дървета. Тяхната коренова система е по-плитка, те са вечнозелени и помагат за фотосинтезата дори през зимата, а короната на тези дървета е конусовидна, тоест няма да влизат в прозорците на хората" каза Иван Стоянов. 

Галерия

Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34