Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахване на дървета при ремонт на тротоар разтревожи пловдивчани

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Репортерска проверка по слушателски сигнал

7
Източният вход на ул. "Братя Свещарови"
Снимка: Радио Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е оставено пространство за нови

"На нашата улица "Братя Свещарови" в квартал "Източен" започна ремонт, като почти веднага ми направи впечатление, че няколко дървета бяха отразяни, а място за нови не беше оставено от хората, които извършват ремонтните дейности. Дойдоха от районната власт да проверят как върви ремонта, аз ги видях, че са там и отидох да попитам дали все пак предвиждат засаждане на нови дървета, защото старите красиви 60-годишни липи пазеха сянка и правеха улицата доста по-приветлива. Не получих конкретен отговор и за това реших да сигнализирам, тъй като видях, че старите дънери са премахнати, а на тяхно място се полага бетон" сподели за Радио Пловдив Вася Трачева. 

Когато пристигнах на улицата там не течаха особено засилени ремонтни дейности, виждаше се само как двама души бавно и методично забиваха правоъгълни бетонни павета едно до друго, върху прясно поставеният чакъл, които щяха да бъдат бъдещ тротоар. Част от улица вече е завършена, тъй като ремонтът е стартирал на 29 март. 

Улицата, която е дълга не повече от 500 метра е обградена от липи, чиито брой не е повече от 20. Ясно се видя къде са били отсечените дървета, но се видя, че и за две от тях има отредени места, за които, в нашия разговор, Вася Трачева каза, че е помолила хората, които ремонтират улица да и оставят пролука. 

Сред шума от дейностите, които се случваха на улицата успях да срещна няколко граждани, които живеят там и да ги попитам според тях как протича ремонта и дали ще могат да се насладят отново на хлад, осигурен от дървесната сянка. 

"Дойдоха от общината, разлепиха бележки, няколко съседи видяха, че започва ремонтът и помолиха хората да им махнат дърветата, защото са стари" каза мъж, който живее и работи на улица. Възрастна дама пък сподели своите притеснения, които бяха свързани с това, че на нея никой не ѝ е казал за ремонта, но все пак се надява да се посадят нови дървета, тъй като тя живее там "откакто се помни" и иска улицата и да е красива. 

Ремонтът на улица "Братя Свещарови" е иницииран от район "Източен", които и пряко отговарят за него. Иван Стоянов, който е кмет на района, заяви, че предварителни разговори с хората на улицата действително са били проведени и че във финалния си вид там се предвижда да има дървета. 

"Премахването на дърветата беше по молба на живеещите до тях, тъй като кореновата система на липовите дървета подбива оградите и самите сгради, в които живеят, а клоните им влизат в техните прозорци" обясни в интервю за Радио Пловдив кметът на район "Източен" Иван Стоянов. 


"Ремонтът на улица "Братя Свещарови" трябва да приключи до края на април, а още в следващата седмица (19-24.04) на мястото на отсечените две липи трябва да бъдат посадени иглолистни дървета. Тяхната коренова система е по-плитка, те са вечнозелени и помагат за фотосинтезата дори през зимата, а короната на тези дървета е конусовидна, тоест няма да влизат в прозорците на хората" каза Иван Стоянов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12