Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защото "Това не е Хамлет"Актьорската природа е изначално ненаситна. Алчна. В основата й е страстта, сценичния нагон, желанието да премеря сили, да се преборя с този голям образ, после със следващия, с този след него, и така нататък, и така нататък. Някъде беше казано, че един актьор трябва да изяде всичката храна на света, да изпие всичкото пиене, и да преспи с всички жени. Че той трябва да съществува в един стихиен контекст, постоянно бушуващ и никога неукротим.
Театрална Работилница „Сфумато” отново гостува на Сцена в джаза, този път със спекталъла  „Това НЕ Е Хамлет“ на младия режисьор Боян Крачолов, по текстове от Шекспир, Сервантес, Молиер, Калдерон, Бекет, Петер Вайс, Хайнер.
В края на събитието ще бъде проведена дискусия с едно от главните действащи лица и основна фигура на българския театър – проф. Маргарита Младенова.

За търсенията на твореца, актьора, за ситуацията, в която се случва театърът в момента, разговаряме  с Боян Крачолов и проф. Маргарита Младенова.

В това представление се опитваме да отприщим тази стихия. Да проверим дали ние я водим нея, или тя нас. Да изследваме границите – както нашите собствени, така и на сцената, да видим докъде можем да обтегнем тънката нишка, която разделя истината от илюзията, да опитаме, по думите на Вонегът, „да се приближим максимално до пропастта на лудостта, без да паднем вътре”. Да стигнем колкото се може по-висока скорост на мислене, на прескачане от един образ в друг, ала не машинално, не повърхностно, ами колкото се може по-дълбинно, на едно лудешко препускане през най-големите текстове, тези, които винаги са ни провокирали, и накрая да успеем да слезем от тази „въртележка”, да се върнем към самите себе си. А ако не успеем – поне ще сме опитали.
Защото това НЕ Е Хамлет.
"Това е НЕ Е Хамлет"
Режисьор: Боян Крачолов
Участват:
Димитър Крумов
Иван Николов
Модератор на дискусията - Борис Зафиров
"Сцена в Jazz-а" е платформа за съвременни сценични форми, с финансовата падкрепа на Национален фонд "Култура".

Още от категорията

Стефан Балтов открива 4-тата си изложба във "Възраждане"

Тази вечер в галерия " Възраждане " - Пловдив ще бъде открита изложбата от живопис на  Стефан Балтов, наречена „Нео - романтизъм. Пейзажи от Аркадия“. Заради пандемичните мерки събитието ще бъде в двора на галерията. Картините ще може да се разгледат, на живо, в салона на галерията при спазване на всички противоепидемични мерки, също така на..

обновено на 11.05.21 в 06:41

Карловското читалище става на 160 години

НЧ "Васил Левски -1861" Карлово чества 160 години с голям концерт спектакъл. Началото на тържественото честване е на 11-ти май от 17.00 часа със засаждане на дръвчета пред читалището и представяне на юбилеен вестник. Във въздуха ще полетят 160 балона.  Празничният концерт спектакъл е с начало 18.00 часа. В него ще участват всички самодейци на..

публикувано на 11.05.21 в 06:36

Премиера на книгата „Уудсток в градината“ на д-р Димитър Гачев

Литературният фестивал Пловдив чете, издателство "Жанет 45" и Литературен салон SPIRIT AND SPIRIT организират премиера на книгата „ Уудсток в градината “ на Димитър Гачев . Модератор на срещата тази вечер от 19 часа ще е Александър Секулов. Тя ще се проведе в к луб "Петното на Роршах", Пловдив. "В историите на Димитър Гачев се..

публикувано на 11.05.21 в 06:20

За изложбата "Аз съм Българка!"

Изложбата "Аз съм Българка!", която ще бъде открита утре, в Балабановата къща, е третата  част от едноименния проект на младия фотограф Радослав Първанов,който от 15 години се специализира в сферата на изкуството. Родом е от град Габрово. Отдаден на каузи, които популяризират България и българското . Фотографиите му, част от проекта, разкриват..

публикувано на 10.05.21 в 15:11

Кои са номинираните за наградите "Пловдив" тази година?

Станаха ясни номинациите за тазгодишните награди "Пловдив", които по традиция се връчват в навечерието на 24-ти май.  Церемонията ще бъде на 21 май в Дома на културата "Борис Христов".  Престижното отличие се връчва на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален..

обновено на 10.05.21 в 10:17